Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Rendkívüli lehetőség a tanulni vágyó látássérültek számára

2017. december 9.
Az Egyesüet elnöke beszél a tanfolyam résztvevőihez

Látássérültek számára térítésmentes, támogatott gyógymasszázs képzés indult, ami hiánypótló kezdeményezés, mert ilyen az utóbbi 14 évben nem volt elérhető a látássérültek számára.

Ebben a szakmában nagyon komoly elismerést vívtak ki a látássérültek, jelentősen segítve az emberi, anyagi megbecsülésüket, szolgálva ezzel a kezelésre szorulókat.

Ennek keretében a VGYKE elősegíti a konvergencia régiókban megvalósuló EFOP-1.1.1-15, valamint a Budapesten és Pest megyében működő VEKOP-7.1.3-15 „Megváltozott munkaképességű emberek támogatása” elnevezésű – Európai Uniós forrásokból és hazai társfinanszírozással létrejövő  – programok keretében indított gyógymasszőr képzés szakmai megvalósulását, és támogatja a látássérült résztvevők képzésen történő sikeres részvételét. A projekt alapvető célja, hogy hozzájáruljon a projektbe bevont megváltozott munkaképességű ügyfélkör támogatás nélküli, nyílt munkaerő-piaci integrációjához, továbbá kiemelten fontosnak tartja, hogy a látássérült személyek nagyon magas szakmai minőségben készüljenek fel erre a szakmára és versenyképes szakemberként kerüljenek ki a nyílt munkaerő piacra.

Az Egyesüet elnöke beszél a tanfolyam résztvevőihez

 

Az ünnepség Fodor Ágnes, VGYKE elnökasszonyának bevezetőjével kezdődött, amelyben üdvözölte a projektben résztvevő szervezeteket és a tanfolyam hallgatóit. Méltatta a projekt fontosságát és örömét fejezte ki és további támogatást ígért a tananyag akadálymentesítésével kapcsolatban, amely kiemelten fontos azoknál a tantárgyaknál, mint például az anatómia, ahol a szöveget illusztrációk egészítik ki. Tekintettel arra, hogy a résztvevők jelentős részének látássérülése egészen új állapot, így a lehetséges technikai eszközökhöz, programok használatához is felajánlotta az Egyesület segítségét. Elmondta, hogy a továbbiakban is különös figyelemmel kíséri az oktatás zavartalanságát, hogy a hallgatók minden szükséges támogatást megkapjanak a képzés sikeres befejezéséhez. Ehhez az Egyesület mentorokat biztosít.

A jelenlévőket köszöntötte Daczi Péter, az EFOP-1.1.1-15 projekt szakmai vezetője, Nádor Balázs, az EFEB Felnőttoktatási Központ Kft. ügyvezető igazgatója, Takács Istvánné, az EFEB Felnőttoktatási Központ Kft. szakmai vezetője, valamint Bujdosó Erika, a képzés operatív lebonyolításáért felelős munkatársa, akik garantálták, hogy az oktatás nagyon magas szakmai színvonalon fog folyni és az esetlegesen felmerülő nehézségeket megfelelő empátiával kezelik.

Megtérülni látszik a befektetett munka, amely Kis Erika VGYKE operatív vezetőjének irányításával történt. A megvalósulás mögött hihetetlen méretű szervezőmunka volt, amely még nyár elején kezdődött. A honlapra feltöltött jelentkezési lapok kitöltésével, az érettségi bizonyítványok bemutatásával és az orvosi papírokkal lehetett jelentkezni. A résztvevők előzetes szűrésen vettek részt, személyesen is meghallgattuk, interjúztattuk őket, átnéztük orvosi papírjaikat, megismerve ezzel egyéni történetüket és motivációjukat. Szívszorító volt látni, hogy akár betegségből adódóan, akár baleset következtében pillanatok alatt előfordulhat olyan nehéz szituáció, melynek következtében be kell tagozódni egy másik rendszerbe. Több résztvevőnek még a zsebében van az érvényes jogosítványa és közben a felolvasó programról kellett beszélnünk nekik, amelyről még soha nem hallottak. Nehéz pillanatok voltak ezek, de túljutottunk rajta és 18 hallgatóval elindulhatott a képzés, amely a hét minden napján komoly elfoglaltságot jelent.

Az esélyegyenlőség jegyében a vidékiek kollégiumi elhelyezést is igénybe vehettek a Vakok Állami Intézetében, ahova 10 fő jelentkezett.

Ez több szempontból is szerencsés, hiszen az oktatás után át tudják beszélni az előadáson elhangzottakat, a masszázsfogásokat gyakorolhatják egymáson, kijavíthatják egymást, okulva a másik hibájából.

Mindnyájan bízunk abban, hogy ez csak a kezdet. Reményeink szerint Fodor Ágnes elképzelése valóra válik és ezentúl gyakrabban adódik lehetőség állami támogatással a látássérültek számára ilyen speciális, magas színvonalú felnőttképzés elindítására.