Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Rétvári szerint oka van, hogy kevesebb pénzt kapnak a paralimpikonok

2016. szeptember 17.
Kép forrása: mindenamisport.com

Kép forrása: mindenamisport.com

A szocialista Kunhalmi Ágnes kérdezett rá az Emmit vezető Balog Zoltánnál, hogy miért kapnak a paralimpiai aranyérmesek 17,5 millió forintot, amikor négy éve még 23 millió járt nekik. Az ezüstért és a bronzért 12,5 millió és 10 millió jár, ez a londoni paralimpián még 18 és 14 millió volt. A jelenlegi összegek az ép olimpikonok által kapott pénz felével egyenlőek.

Balog helyett államtitkára, Rétvári Bence válaszolt írásban Kunhalminak, először is azzal kezdte, hogy 2013-ban azzal a céllal csökkentették az összeget, hogy a jutalmazás helyett a sérültek sportjának az állami támogatása emelkedjen. És azóta ugyan kétszer felülvizsgálták az erről szóló jogszabályt, de senki nem szólt, hogy kevés volna a pénz, “az érintett civil érdekképviseleti és sportszakmai feladatokat egyaránt ellátó MOB a kormányrendelet tartalmával egyetértett”.

Aztán azt kedi el ecsetelni, hogy nem szabad egyenlőségjelet tenni a parasport az épek sportja közé, ahogyan például az épek között is más összeget kapnak az egyéniben és csapatban érmet szerzők. A versenyek kiválasztási rendszere is más, és abszolút győztes sincs egy számban, hanem több kategóriában hirdetnek győztest, a fogyatékosság súlyosságától függően.

És Rétvári abban is különbséget lát, hogy sokkal több ember között sokkal nagyobb a vetélkedés az épek versenyein, mert míg ott csak minden harminchetedik kap aranyérmet, addig a paralimpikonoknál minden nyolcadik.

Végül arra is kitér, hogy Svédország, Luxemburg és Izland például nem biztosít jutalmat sem az olimpiai, sem pedig a paralimpiai versenyeken érmet szerző sportolói számára, és Dániában a paralimpián aranyérmet szerző sportolók az épek jutalmának 50, Bulgáriában 20, Litvániában 15 százalékát kapják.

Forrás: HVG