Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Szemléletformálás minél korábban

2014. március 20.

Az érzékenyítések időtartama egy-egy csoport részére körülbelül 40-45 perc. A könnyebb kezelhetőség érdekében a nagyobb óvodásokat két csoportra osztjuk. A helyszínváltás 15-20 percenként történik, mindkét csoport részt vesz minden játékban. Míg egyikük a teljesen besötétített helyszínre megy, addig a másik csoport világosban nézheti meg és próbálhatja ki a különböző beszélő segédeszközöket. A sötét helyszínen olyan különböző feladatokat kell megoldaniuk, melyeknél a látás hiányában más érzékszervükre kell hagyatkozniuk. Illatokat, tárgyakat kell igyekeznek felismerni és kipróbálhatják a sötétben történő rajzolást. E mellett belekóstolhatnak a fehérbotos közlekedés pillanataiba is, miközben egy vakvezető kutya és gazdája segíti őket.

Tapasztalatunk, hogy a gyerekek rendkívül nagy befogadóképességgel rendelkeznek, nyitottak és könnyen felteszik különböző, gyakran igen komoly kérdéseiket a látássérült emberek életével kapcsolatban. Ezen felül mindig hatalmas sikert arat a vakvezető kutya. A gyerekek nagyon élvezik az állat simogatását, és általában ennél a résznél hangzik el a legtöbb kérdés a részükről.

A szemléletformálást már gyerekkorban el kell kezdeni. Érzékenyítő programjaink azt a célt szolgálják, hogy bemutassuk nekik, így is lehet “teljes értékű” életet élni, csak néhány segédeszközzel többre van szükségünk, mint másoknak.

Kis ízelítő képekben

Szemléletformálás fotó    Szemléletformálás fotó 2

Szemléletformálás fotó 3    Szemléletformálás fotó 4

Szemléletformálás fotó 5    Szemléletformálás fotó 6

Szemléletformálás fotó 7    Szemléletformálás fotó 8