Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Szemléletformálás Rákosmentén

2016. december 3.

A Helyi Esélyegyenlőségi program keretében (HEP) Rákosmente Önkormányzata azt a célt tűzte ki, hogy megismertesse az ügyfélkapcsolatokkal rendelkező dolgozóit a különböző fogyatékossággal élők problémáival.

Ez a programsorozat már tavasszal elkezdődött, és most ősszel került sor a folytatásra a Vigyázó Sándor Művelődési Házban. Ezen vettünk részt mi, kerületi lámpások, és a nekünk segítő kollégák 2016. november 3-án, és 10-én.

Az első programpont mindkét alkalommal az Egyesületünk és a Lámpás program bemutatása volt. Majd egy vállalkozó szellemű résztvevő elkísérte az egyik vak kollégánkat egy általa kinevezett pontra, és vissza. Ezután kiértékeltük a feladatot, amit egy kötetlen, oldott beszélgetés követett.

Nem voltak tabuk, az ott lévők bármiről kérdezhettek. Megkérdezték például, hogy egy vak ember miként tud gyereket nevelni, egy született vaknak milyen elképzelései vannak a színekről, és hogy hogyan tud vigyázni az értékeire. Sajnos a rendelkezésünkre álló idő hamar eltelt. Reméljük, hogy a résztvevők jól és hatékonyan tudják majd felhasználni a munkájukban az érzékenyítés során szerzett ismereteket és tapasztalatokat.

20161110_091843 img_3044

A Rákosmenti Cukorbetegek Egyesülete (RÁCUK) 2016. november 5-én tartotta éves rendezvényét, ahová szintén bekapcsolódtunk, hiszen a látássérültek nagy részét alkotják azok a betegek, akik cukorbetegség szövődményeként válnak látássérültekké.

A program két helyszínen zajlott, az egyik teremben ingyenes szűrővizsgálatokon lehetett részt venni, úgy mint hallás, vércukorszint, koleszterin és vérnyomásmérés.

A másik teremben előadások hangzottak el az egészséges életmód témakörében. Az ilyen rendezvények alkalmasak arra, hogy kapcsolatokat alakítsunk ki, és megismerkedjünk a kerületben dolgozó szakemberekkel.

Találkoztunk Dunai Mónikával, kerületünk országgyűlési képviselőjével, akit meghívtunk a korai fejlesztéssel foglalkozó zárókonferenciánkra.

Fölvettük a kapcsolatot a Bajcsy Kórház egyik szemészeti asszisztensével is, akit szintén meghívtunk a már említett rendezvényre, és megkértük, hogy a szórólapjainkat terjessze és vigye hírét ennek a programnak, és az Egyesületünknek.

Acsay Péter és Kray Zsuzsa
közösségi civilszervezők