Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Szemléletformáló alkalom a Lőrinci Könyvtárban

2023. január 3.
A gyerekek bekötött szemmel próbálják ki a játékokat.

 

2022. december 2-án a BRFK XVIII. kerületi Rendőrkapitánysága a Fogyatékossággal élők világnapja alkalmából érzékenyítési céllal rendezvényt szervezett középiskolás tanulók részére, melyen Egyesületünk munkatársai is részt vettek.

Négy különböző állomáson mintegy 140 gyermek ismerkedett a látássérültek világával. A program célja volt, hogy a fiatalok közelebb kerüljenek a fogyatékossággal élő emberek világához, és a látók megismerhessék a látássérültek életét, mindennapi élethelyzetüket.

Pár mondatban beszéltünk a látássérültség fokozatairól és arról, hogy mi hogyan éljük meg ezt az állapotot. Bemutattunk néhány segédeszközt, melyek használata megkönnyíti a látássérült és vak emberek mindennapjait. Pl.: színfelismerő, folyadékszintjelző, beszélő és Braille órák, játékok, futár távirányító. A tanulók néhány játékot is kipróbálhattak bekötött szemmel.

Juhos Róbert ismertette a Braille írás és olvasás tudnivalóit, Kiss Márta pedig a vakvezetőkutyás és fehérbotos közlekedést szemléltette a gyerekek számára.

Kutyasimogatás

Pázmán Krisztina és Juhos Róbert
XVIII. kerületi közösségi civilszervezők