Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Szemléletformáló program az aiMotive Kft.-nél

2024. március 21.
Szemléletformáló program az aiMotive Kft.-nél - Izabella a szimulációs szemüvegeket mutatja be.

Szemléletformáló program az aiMotive Kft.-nél

Egyesületünk 2024.03.01. péntek délutánra felkérést kapott az aiMotive Kft. székházába Szemléletformáló programunk bemutatásához.

Csapatunk a cég egyik tárgyalójában több állomást kialakítva tematizálta a programot.

Az első állomáson Czagány Izabella mutatta be a szimulációs szemüvegek segítségével az egyes szembetegségek fajtáit, mint például: csőlátás, homályos látás, torz látás, fényérzékenység.

A szemüvegek viselése közben különböző feladatokat, vagy teszteket próbáltak megoldani a résztvevők, így megtapasztalva a nehézségeket mint “alkalmi látássérültek”.

A második állomáson Lenkainé Vajda Viktória tapasztaltatta meg a csoport tagjaival tapintás útján a braille írást-olvasást, a fém pénzek felismerését, a különböző formák és anyagok megkülönböztethetőségét a látás hiányában.

A harmadik állomáson Ruzsa Viktor nyújtott részletes tájékoztatást és betekintést a számitástechnika és az okos telefonok világába, hogy látássérültként hogyan tudjuk a különböző képernyőolvasó szoftverek segítségével használni az informatikai eszközöket és programokat.

A negyedik állomáson Török-Zselensky Eszter, Tanai Csaba és Szamóca, a vakvezető kutya ismertette meg a jelen lévőket a fehérbotos közlekedéssel, a vakvezető kutyával. Gyakorlati tapasztalatokat szereztek a látássérültek segítésével kapcsolatban, hogyan jó és helyes a kísérése a látássérültnek, milyen érzés bekötött szemmel fehérbottal közlekedni.

A résztvevők nagyon nyitottak, rugalmasak és érdeklődőek voltak. Több kérdést is kaptunk a rendezvény során, a vakvezető kutyákkal kapcsolatban, hogy hány éves koráig dolgozhat egy kutya, ha nincs rajta a hám, akkor úgy viselkedik-e, mint egy átlagos kutya? A közlekedés során honnan tudjuk, hogy merre kell mennünk, hogyan találjuk meg a zebrát? A program végére minden kérdést megválaszoltunk az érdeklődők részére.

A Szemléletformálás sokrétűségéből fakadóan, a csoport egy elég mély és széles körű betekintést nyerhetett gyakorlati tapasztalatokkal kiegészítve a látássérült emberek mindennapjairól.

Török-Zselensky Eszter
II. kerületi közösségi civilszervező

#aliglátó #gyengénlátó #látássérült #szemléletformálás #vak #VGYKE