Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Szentendrén jártunk

2016. szeptember 2.

A VII. kerületi lámpás csapat nyári szabadság utáni első útja Szentendrére vezetett. A jó szervezésnek köszönhetően tizenhárman vágtunk neki a több mint másfél órás hajóútnak, hogy megtekinthessünk Szentendrén egy, – a maga nemében páratlan – 70-es, 80-as éveket idéző tárgyakat felvonultató kiállítást. A Retro Design Center szinte minden kultikus tárgyat bemutatott, amely ezt a korszakot jellemezte.

Szentendre - hajókirándulás

Az első teremben játékokat láthattunk, melyek egy része bakelitból, egy része fröccsöntött műanyagból készült. Kollégánk, Susovich Erika hozott jó pár játékot, amelyet kézről-kézre adtunk, így az üvegvitrinben kiállított játékok egy részének formáját, anyagát látássérült társaink is érzékelhették. A kiállított játékok a Gazdálkodj okosan társasjátéktól, a Jáva építőelemeken át a Rubik kockáig felölelték a korszak választékát. A leghíresebb közülük a Rubik kocka lett, amely 1980-ban az Év játéka, és bekerült a New York-i Modern Művészetek Múzeumának építészeti és dizájn gyűjteményébe is.

A Lemezárugyár híres lendkerekes autói is helyet kaptak a tárlókban. A gyár a játékgyártás bázis vállalatává vált, 1956-ban már 53 féle játékot gyártottak. A gyár megszűnése után tizenöt játéknak nem selejtezték le a gyártó berendezését, de a megcélzott vásárlóréteget most már nem a gyerekek, hanem a gyűjtők jelentették.

A lábbal hajtott, kezdetben fából, később fémkarosszériával készült pedálos autók sok kisgyereknek szereztek örömet ebben az időszakban.

Egy másik tárlóban úttörő egyenruhát láthattunk. Ez is a kor emblematikus emlékei közé tartozik, hiszen a Magyar Úttörők Szövetségének gyakorlatilag minden magyar 10-14 év közötti iskolás kötelezően tagja volt.

A következő teremben a KERAVILL műszaki cikkeit láthattuk. A fa, később műanyag dobozos TV, a Sokol rádió, az orsós és kazettás magnó valamint a lemezjátszó jelentette a kor szórakoztató elektronikai cikkeit. Megjelent a Commodore 64 is, az első, otthoni használatra gyártott számítógép.

Ne hagyjuk ki a kor másik kultikus tárgyát, a Kotyogó kávéfőzőt sem! Ezt a Szarvasi Vas- és Fémipari Szövetkezet gyártotta több, mint 40 éven keresztül, változatlan formában.

A kiállítás harmadik termében egy lakást láthatunk, benne a panel lakás méreteihez igazodó Varia bútorral, tárcsás telefonnal, VIVENTI ventillátorral, a szekrénysor tetején sörös doboz gyűjteménnyel, a falakon subával, nagyméretű poszterral. A konyhai részben népi tányérok díszítették a falakat. A spájzban a Bambi és Márka üdítő italok üvegjei s még sok egyéb, a korra jellemző tárgy mellett megtalálhatunk egy fontos ruhadarabot: az otthonkát. Az otthonka azt jelezte, hogy ez már a modern nő ruhái közé tartozik, a korábbi konyhai viselet, a kötény helyett.

 szentendre1

Az udvari kiállítás 25 autót mutat be: a keleti blokk országaiban gyártott autók minden típusa előfordult hazánkban. Az autókra azonban sokszor éveket kellett várni. Motorkerékpárokból és biciklikből is van választék: érdekesség a Csepel által gyártott tandem bicikli, amelyet azért fejlesztettek ki, hogy a vakok is megtapasztalhassák a kerékpározás örömét. Ezt a kiállításrészt jól jellemzi egy akkori szlogen:

Akar kalandot? Vegyen Trabantot!

Az alagsorban egy autószerelő műhely és egy autósbolt is helyet kapott.

Azt hiszem, hogy sok érdekes tárgyat láttunk ebből a korszakból, volt miről beszélni a visszafelé vezető úton, egy kis kellemes barangolás és finom fagyizás közben.

Michlné Nagy Ibolya