Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Találkozás az égbolt királynőjével

2018. július 25.
A rákosmenti klubtagok a ferihegyi reptér egyik kifutóján állnak

Még tavaly történt, hogy az újpesti Lámpások szervezésében mi, Rákosmente Lámpásai, meglátogattuk a Ferihegyi  Repülőtér Aeroparkját. Ebből merítettünk ihletet, és elhatároztuk, hogy mi is megvalósítjuk ezt tagjainknak.

Erre az élményre július 17-én került sor. Népes társaságunk számára egy különbusz állt rendelkezésre, amellyel a reptérnek szinte minden zegét-zugát bejártuk. Olyan helyekre is eljuthattunk, amelyekre még a repülőtér dolgozói sem léphetnek be.  Átestünk a szigorú biztonsági ellenőrzésen is, bár összegyűlt egy cipős doboznyi szúró-vágó eszköz, bicska, tölténynek látszó játéktárgy – két kiskamasz résztvevőnk jóvoltából, – amelyeket a beléptető portán hagytunk megőrzésre.

Idegenvezetőnk Kránitz Balázs, – akiről kiderült, hogy a Rádióban műsort is vezet, – annyi érdekességet, tudnivalót, kulisszatitkot osztott meg velünk, hogy alig győztük kapkodni a fejünket!   Balázs körbeadott egy kis gép makettet is, hogy fogalmunk legyen arról, milyen egy repülőgép.

A buszból tanúi lehettünk a reptéri tűzoltóság oltási gyakorlatának is, melynek keretében egy kiszuperált réges-régi MALÉV gép mentését szimulálták. Mielőtt először kiszálltunk volna, láthatósági mellényeket öltöttünk magunkra, hogy jól szemmel követhetők legyünk a pilóták és biztonsági emberek számára.

A rákosmenti klubtagok a ferihegyi reptér egyik kifutóján állnak

Megálltunk a leszállópályánál, hogy  fül -és szemtanúi legyünk annak, hogy húznak el felettünk a gépek mindössze 40 méterrel. Láthattunk, hallhattunk egy  Jumbo Jet-et (Boeing 747), amelyet az égbolt királynőjének is neveznek, első sorban a kecses felépítése, méretei miatt. Bőrünkön tapasztaltuk meg a  hangörvény hatását is az elhaladó gép után, amely frenetikus élményt okozott!

Egy leszálló repülő alulnézetbőé

A buszból való újabb kiszállásunk alkalmával a különböző légitársaságok pilótái, – mielőtt rákanyarodtak volna a kifutópályára, –  integettek csapatunknak. Ez felemelő érzés volt, igazán vendégnek érezhettük magunkat! Talán a holland király is közöttük volt, aki „másodállásban” pilótaként dolgozik a KLM repülőtársaságnál.

Köszönjük Rákosmente Önkormányzatának, hogy lehetővé tette a program megvalósulását!

Acsay Péter és Krayné Faragó Zsuzsanna
közösségi civilszervezők