Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Támogatást nyertünk a „Közösséget építünk” című könyvünkre a “Budapest Bank Budapestért” Alapítványtól

2016. június 15.

1

Miért tervezünk könyvkiadást?

– Minden szervezet életében eljön az összegzés, visszatekintés ideje. Tizenkét év elég hosszú idő ahhoz, hogy számba vegyük az elért eredményeket, és a még megvalósításra váró feladatokat,  hogy a nyilvánosság elé álljunk, megmutassuk magunkat, és azok is halljanak rólunk, akik eddig nem találkoztak egyesületünkkel. Sőt, úgy véljük, hogy ezáltal fog sok olvasó közelebbről megismerkedni a látássérült emberekkel, hiszen nem mindenkinek van látássérült barátja, ismerőse – tájékoztatott  Fodor Ágnes, a VGYKE elnöke.

– Fontos természetesen az is – tette hozzá –, hogy maguk a látássérült emberek és hozzátartozóik értesüljenek működésünkről, mert így olyanok is meg tudnak majd minket keresni, akik eddig magányosan, vagy csak nagyon szűk körben élték az életüket. Eddigi munkánk pedig reménnyel töltheti el őket, hiszen 2004-es megalakulásunk óta szoros közösségi hálót tudtunk létrehozni működési területünkön: Budapesten és Pest megyében.

Nem utolsó sorban pedig jelenlegi, több mint nyolcvan munkatársunk és számos önkéntesünk érezheti munkája megbecsülését azzal, ha interjúkban lehetőséget kap bemutatkozni, és az általuk végzett munka legfőbb értékei is megjelennek egy nívós kiadványban.

Egy ilyen átfogó bemutatásnak, amire a tervezett 208 oldalon sor kerülhet, az is egy további hozadéka lehet, hogy rávilágít arra, hogy a civil szervezetek milyen fontos szerepet játszanak társadalmunkban.

Hozzátenném még, hogy a könyv formátum ugyan a súlyos látássérülteknek nem olvasható forma, de akadálymentesített honlapunkon lehetőség lesz ennek digitális változatát megjelentetni – emelte ki az elnök asszony.

23A Közösséget építünk című könyvben a VGYKE minden látássérült közösségét és valamennyi szolgáltatását, eddig megvalósult sikeres projektjét be fogjuk mutatni, kiegészítve olyan életutakkal, amelyekben megismerhetünk sikeres látássérült embereket. Ők interjúkban fognak magukról vallani. A történeteket, élménybeszámolókat sok fotóval tervezzük színesíteni. Zárásként szerepelni fog egy olyan fotóösszeállítás, amely a 2014-es fotópályázatunk legjobb, nagy sikert aratott alkotásaiból áll.

Végül a könyvnek nagyszabású sajtó nyilvános ünnepélyes bemutatója lesz, elképzeléseink szerint ez év végén, melyre sok szeretettel várunk mindenkit!