Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Tavaszváró sportnap a Vakok Állami Intézetében

2014. április 7.

“Egy ilyen találkozó segíteni fogja azt a munkát, amit közösen indítottunk el néhány évvel ezelőtt. Ennek célja, hogy minél inkább megismertessük, megszerettessük azt a világot is, amely sok-sok nehézséggel együtt éli életét, de mégis sok örömet ad másoknak is” – magyarázott Soltész Miklós.

A sportnapon minden évben központi szerepet kap az “Egy cipőben járunk”– séta a társadalmi integrációért elnevezésű program. A rövid városligeti sétán egyaránt képviseltetik magukat idősek, fiatalok, fogyatékkal élők, hiszen mindenkinek egyformán joga van a sportoláshoz és a kikapcsolódáshoz.

“Minden évben igyekszünk meghívni nem fogyatékossággal élő vendégeket is, hogy mindez egyfajta figyelemfelhívás legyen arra, hogy együtt élünk és együtt vagyunk ugyanannak a társadalomnak egyenértékű felei, ami kifejezhető egy ilyen sétával, vagy egy sportnappal is” – nyilatkozott Szabóné Berta Irén, a Vakok Állami Intézetének igazgatónője.

A rendezvényen a szabadidős sportok is nagy hangsúlyt kaptak; lengőteke bajnokságokon, vak pingpong meccseken mérhették össze ügyességüket az érdeklődők, valamint kipróbálhatták a party bike-ot, a Magyarországon egyedülálló, hét személyes biciklit is. 

A közösségépítő szabadidős sportolási lehetőségek mellett minden évben egy újabb sportágat mutatnak be a látássérült vagy egyéb fogyatékossággal élő érdeklődők körében. Idén az ökölvívásé lett a főszerep. A küzdősport rejtelmeibe a Szent Pál Akadémia ökölvívó szakosztálya segítségével pillanthattak be a látogatók.

“Jómagam először vagyok itt és fontosak tartom, hogy az emberekben ledőljenek a téves sztereotip képek, és megtudják azt, hogy egy látássérült – függetlenül attól, hogy vak, vagy gyengénlátó – ugyanúgy részt tud venni sportokban, mint egy egészséges ember” – fogalmazott Domoszlai János Ferenc, a Rákosmente Lámpások egyik közösségi mentora.

Soltész Miklós államtitkár a rendezvényen elmondta, hogy a kormány csaknem egymilliárd forintos kormányzati támogatást biztosított a Vakok Állami Intézetének teljes felújítására, akadálymentesítésére. A korszerűsítéssel többszáz látássérült mindennapjai válnak majd könnyebbé, Zugló önkormányzata is kiemelt figyelmet fordít a fogyatékkal élők támogatására.

A hagyományosan megrendezésre kerülő rendezvény célja, hogy a sportolás örömét közvetítse a résztvevők felé, hiszen a sport egy nagyon fontos közösségformáló erő, mely minden ember számára elérhető, legyen akár látó, akár látássérült.

 

 

Forrás: Zuglói Média