Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Távkapcsolók átadása Kispesten

2016. június 8.

A kispesti önkormányzat támogatásával Futár-távirányítókat vehettek át a kerületben élő látássérültek.

20160603_10100220160603_101109

Az ünnepélyes átadáson részt vett: Gajda Péter polgármester, Vinczek György alpolgármester valamint Fodor Ágnes a VGYKE elnöke és a BKK részéről Nyúl Zoltán fejlesztési igazgató.

Kispest polgármestere elmondta a köszöntőjében, hogy az önkormányzat idén 50 Futár-távirányítót vásárolt, és ad át az igénylőknek, segítve őket a napi közlekedésben. Gajda Péter hangsúlyozta, ha igény van rá, akkor a kerület folytatja a programot.

Az eszközök működéséről a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének elnöke beszélt. A Futár-távirányító alkalmas a megfelelően felszerelt gyalogos átkelőhelyeknél elhelyezett lámpák hangosítására, egyetlen gombnyomással felolvassa a hangszóróval ellátott Futár-kijelzőkön lévő feliratokat.

 20160603_10312620160603_101901

Fodor Ágnes elmondta, azon dolgozik az egyesület, hogy kimozdítsa otthonról a látássérült embereket, és bekapcsolja őket a társadalom vérkeringésébe, a Futár-távirányító egy újabb lépést jelent ebbe az irányba. Hozzátette, a használóktól folyamatosan várják a működéssel kapcsolatos tapasztalatokat és a visszajelzéseket, hogy melyik megállókat, lámpás kereszteződéseket kellene kihangosítani.

Elmondta azt is, hogy maradtak még ki nem osztott készülékek, amelyekre folyamatosan lehet jelentkezni a kispesti szervezőknél.

Az ünnepi beszédek után megnéztük a kispesti televízióban korábban megjelent riportot a távirányító működésével kapcsolatban, majd a polgármester és az alpolgármester, közösen kiosztották  a készülékeket.

A BKK képviselője néhány feltett kérdésre válaszolt a jelzőlámpák meghangosításával kapcsolatban.

Az ünnepség végén az önkormányzat megvendégelte  a megjelent klubtagjainkat aprósüteménnyel, pogácsával ás ásványvízzel, mely figyelmességet ezúton köszönünk.