Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Tégy jót!

2014. július 14.

karcsi fotó

Ganyi Károly maga is kerekesszékben éli az életét, születése óta mozgássérült. Neki köszönhetően valósult meg az a kezdeményezés, amely a kupon oldalak ötletére épülve a másokon segítést tűzte ki céljául. A jótékonysági oldalon elsősorban kuponok vásárlásával, de akár egy virtuális öleléssel is támogathatják a beteg gyermekeket. Jelenleg egy támogatás ára 500 forint, de ettől függetlenül tetszőleges összegű támogatással járulhatnak hozzá a gyermekek orvosi kezeléséhez, megélhetéséhez.

Karcsi, az oldal létrehozója mesél az itthon egyedülálló kezdeményezésről.

Hogy jött az ötlet, hogy a “Tégy jót!” oldalon keresztül segíts másokon?

Üvegcsont betegséggel születtem, ami röviden azt jelenti, hogy a csontjaim fokozottan törékenyek. Önálló életvitelre képtelen vagyok.  Szüleimmel és a testvérem családjával élek egy magasföldszinti lakásban. Édesapám térdét többször műtötték, e miatt sajnos már nem tud levinni a lépcsőkön ölben. Megoldást keresve 2011-ben egy olyan liftre kezdtem el gyűjtést szervezni, melynek ára 2,3 millió forint volt, de lehetővé tette volna a lakásból való kijutást számomra. A gyűjtés sikerrel járt: 11 hónap alatt mindössze 1,3 millió forint ellenében szerelték fel a szerkezetet, amely azóta is hűen szolgál.

Úgy gondoltam, hogy mindazt a szeretetet és összefogást, amit a liftre való gyűjtés ideje alatt kaptam, valamint azt a törődést, amit mai napig a családomtól kapok, szeretném visszaadni, tovább vetíteni az emberek felé. Így született meg a Tégy Jót!, mely idén augusztusban lesz két éves.

Mitől más ez a “kuponos” oldal, mint a többi?

Őszintén szólva a Tégy Jót! esetében nem szeretem a „kupon“ szóhasználatot. A Tégy Jót! az alapítványok adománygyűjtéseinek módszerével ellentétben nem tesz lehetővé sem kártyás, sem PayPal-os fizetési módot. Az ok egész egyszerűen annyi, hogy minden egyes támogatást közvetlenül a támogatott személy, illetve annak közeli hozzátartozójának a számlaszámára kell utalni. Így ebből nekünk nincsen anyagi hasznunk. Azonban minden kérést megvizsgálunk, ehhez egy, a weboldalon található űrlapot, azaz kérelmet kell kitölteni, illetve csatolni hozzá egy szkennelt zárójelentést (vagy más betegséget igazoló dokumentumot) és minimum egy fényképet a támogatandó személyről.  A Tégy Jót! ereje pont ebben rejlik: nagyobb bizalmat kelt, még olyan szülőkben is, akiknek amúgy rossz tapasztalataik vannak bizonyos civilszervezetekkel.

Feltételezem,  kiemelt célod, hogy az oldal híre minél több emberhez eljusson.

Pontosan. Magyarországon rengeteg olyan szülő él, aki egyedül neveli akár daganatos, akár halmozottan sérült gyermekét. Hiszek a nagy számok törvényében: minél több emberhez jut el a Tégy Jót! híre, annál több beteg gyermeknek adatik meg a lehetőség a gyógyuláshoz.  Továbbá minél szélesebb közönséget érünk el, annál több segítséget kaphatnak az oldalon szereplő gyermekek, olykor felnőttek is.

Szerinted milyen módon tudsz ezzel segíteni az embereknek?

Minden egyes forint jól jön a családoknak, függetlenül attól, hogy fejlesztésekről, külföldön történő, OEP által nem, vagy csak részben finanszírozott műtétről, esetleg „csak“ a mindennapi megélhetéshez szükséges anyagi fedezetről van szó. Emellett pedig rengeteg szülő éli úgy a mindennapjait, hogy nincs kinek elmondania, mi az, ami nyomja a lelkét. Jóleső érzés megosztani olyannal a mindennapi nehézségeket, aki valamilyen formában szintén ebben él. Igyekszem mindenkihez egy-két jó szót szólni, vigasztalást nyújtani. Néha ez többet ér, mint maga az anyagi segítség.

Mitől áll kiemelkedően közel áll a szívedhez az oldal?

30 éves múltam, de szüleim úgy küzdötték le a feléjük tornyosuló akadályokat, hogy sosem kaptak segítséget, a szűk családi kört leszámítva. Minden család története más és más, mégis van bennük egy nagy közös: szó szerint az utolsó szívdobbanásig harcolnak a gyermekükért. Ezek a gyermekek engem is tanítanak.  A Tégy Jót! az én szerelmem. Persze vannak pillanatok, amikor nagyon nehéz és én is szívemre veszem a gyerekek sorsát, tragédiáját, de nem tudnám nem csinálni. Én is az utolsó szívdobbanásomig segíteni akarom ezeket a gyerekeket.

Önkéntesként dolgozol, vagy ez a munkád is?

Bárcsak ez lenne a munkám is! Sajnos nem. Egy budapesti cégnél vagyok rendszergazda, amit kötetlen munkaidőben, távmunkában végzek. A napjaim részét mégis a Tégy Jót! tölti ki, hiszen hivatásszerűen csinálom. Mindig van mit „bütykölni“ rajta.

Mi a következő, megvalósításra váró álmod?

Nagy álmom, hogy a családoknak létrehozzak egy olyan intézményt, ahol a beteg gyermek a szüleivel együtt élhet, szakszerű kezek között, biztonságban. Fontos, hogy a szülő is levegőhöz jusson és hátra hagyhassa gyermekét, ha például el kell mennie intézkedni, vagy épp a saját betegsége miatt kezelésekre járni, esetleg egy 4 órás munkát elvállalni. Emellett pedig szeretném, hogy ezek a gyermekek folyamatos fejlesztésekben részesülhessenek, gondolok itt elsősorban a Dévényre, a TSMG-re és az egyéb konduktív terápiákra.

Ezen kívül további álmom az is, hogy a hozzám hasonló korú testi fogyatékkal élő fiatalok, felnőttek szüleikkel együtt otthonra leljenek itt és ők is éppúgy részesülhessenek a konduktív terápiákban, mint a fent említett gyermekek.  Az intézménynek már neve is van: én csak Hősök Házának hívom. Egyelőre azonban fogalmam sincs, merre indulhatnék el az álom megvalósítása érdekében, mivel itt már nem csak egy pár forintos gyűjtésről van szó. Kezdetnek létrehoztam egy weboldalt, ami picit bővebben fejti ki a Hősök Háza céljait. Az oldal a https://hosokert.com címen található.

Köszönöm szépen az interjút és további sikereket és kitartást kívánok az álmaid megvalósításához!

Te is Tégy jót másokkal!

Ivanova Daniela