Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Újabb fogyatékos-barát hely Budaörsön

2015. április 22.
Kép forrása: www.atryum.hu

Kép forrása: www.atryum.hu

Kezdhetnénk a sort az érintettekhez való hozzáállástól, folytatva a nyitottságon át, majd zárva a megvalósult, és tervbe vett infrastrukturális és infokommunikációs akadálymentesítésekkel. Ám most áprilistól egy újabb fordulat bizonyítja számunkra, hogy figyelnek ránk!

A Budaörsi Városi Uszoda és Sportcsarnokban tárgyalások után olyan lehetőséget vezettek be, amelyben a fogyatékkal élők könnyebben, mégis egyenrangú félként élvezhetik a sportot és a szabadidő vízben való eltöltését.
A Buda-Környéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete (BULÁKE) és a Budaörsi Mozgássérültek Egyesülete több tagja szívesen jár úszni. Mindkét szervezet érintettjei számára nehezebb eme sportban a koordinálás akkor, ha más is úszik az adott sávban. Megoldásként mégsem egy egész sáv lezárására gondoltak, hanem mindössze arra, hogy akik ott és velük együtt úsznak, figyeljenek kicsit jobban arra, hogy a közelükben óvatosabban tempózzanak. Azért, hogy ez megvalósulhasson, s az esetlegesen felmerülő segítség is optimálisabb legyen, olyan megoldás született, ami nemcsak nem zavarja meg a napi ritmust és a nem fogyatékkal élő úszók ottlétét, hanem erősíti az odafigyelést és az egyenlőséget is.

Az érintetteknek nincs más dolguk, mint az, hogy amikor az uszodatérbe érnek, felkeressék az uszodamestert. Jelezniük kell felé az igényt, mire nemcsak azt kapják meg, hogy probléma esetén odalépnek hozzájuk, hanem kihelyeznek egy táblát is a medencéhez, hogy fokozottan figyeljenek azok, akik itt úsznak, mert ott fogyatékkal élő(k) van a medencében.

Reméljük, hogy ez az apró, ám annál sokkal többet érő lehetőség segíti a sportolók gördülékenyebb szabadidő eltöltését és elősegíti azt is, hogy odafigyeljünk egymásra.

Köszönjük Székely Bulcsú úrnak a nyitottságot és a közös megoldás kidolgozását! Reméljük, hogy sokan veszik majd igénybe ezt a lehetőséget.

Jenei András
BULÁKE