Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Újabb ösztöndíjak a sérült diákoknak

2014. május 5.
Forrás: www.richpoi.com

Forrás: www.richpoi.com

Az érintett hallás-, mozgás-, illetve látássérült fiatalokat a program befejezése után is tovább foglalkoztathatják. Egy hónapja indult a fogyatékkal élők ösztöndíjprogramja, de már most látható, hogy mind az ösztöndíjasok, mind mentoraik elégedettek az eddigi eredményekkel, ezért a tervek szerint folytatódik majd az ösztöndíjprogram.

Januárban számoltak be arról, hogy a kormány közigazgatási ösztöndíjprogramot hozott létre a fogyatékkal élő hallgatóknak. Az ösztöndíjra az az aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező fiatal pályázhatott, aki már legalább négy szemesztert elvégzett, és 3 hónapnál nem régebbi orvosi szakvéleménnyel igazolta, hogy megfelel a feltételeknek. A KIM válasza szerint a pályázati úton kiválasztott hallgatók március 13-án kezdték meg a munkát.

A húsz hallgató közül tizenketten a KIM-ben, nyolcan a Miniszterelnökségen dolgoznak. Összesen nyolc hallássérült, három látássérült, öt mozgássérült és négy tanulási készség zavarával küzdő fiatal vesz részt a programban, amelynek célja, hogy a fogyatékos hallgatók le- endő képzettségüknek megfelelő szakirányú munkatapasztalatot szerezzenek.

Balatoni Mónika, a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára szerint ha a fiatalok az ösztöndíjprogram idején a tárcáknál dolgozhatnak, akkor nagyobb esélyük nyílik majd a munkaerőpiacon való elhelyezkedésre. A fiatalok három hónapon át, június 13-ig, napi 4 órában dolgoznak a szakmai érdeklődésüknek megfelelő területen, munkájukért havi 50 ezer forint adómentes ösztöndíjban részesülnek. A fogyatékkal élő hallgatókat mentorok segítik, akiket szintén pályázat útján választottak ki az egyes tárcák kormánytisztviselői közül, munkájukért ők is havi 50 ezer forintot kapnak.

Azoknak a fogyatékkal élő hallgatóknak, akiknek erre szükségük volt, speciális munkaállomásokat építtettek ki a minisztériumokban, így például a látássérült ösztöndíjasokat egy számítógépes felolvasó program segíti. A KIM leszögezte, hogy bár a résztvevők még jelenleg is a felsőoktatásban tanulnak, de amennyiben jól teljesítenek, az sincs kizárva, hogy a minisztériumok az ösztöndíj lejárta után tovább foglalkoztatják őket.

Forrás: Magyar Nemzet