Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Újpesten a védőnők között

2015. október 9.

mentorszulok

Kádár Helga, Kiss János és jómagam lehetőséget kaptunk arra, hogy a megbeszélés elején bemutassuk a Mentorszülők a Látássérültekért nevű hálózatunkat.

A VGYKE egyik vezetőségi tagja, Kiss János  – aki a Gödöllő és Térsége Látássérültjeinek Egyesületében is alelnökként tevékenykedik -, mutatta be a hálózatot, és annak általános tevékenységét, valamint a VGYKE munkáját.

Miután megköszöntem a meghívást, magamról meséltem egy kicsit: mióta vagyok látássérült, mit jelent ez a mindennapjaimban, főként édesanyaként. Beszéltem a mentorszülő képzésről, valamint arról, hogy a VGYKE honlapján is személy szerint elérhetőek vagyunk. Megemlítettem, hogy a Facebookon is megtalálhatnak minket egy csoport formájában. amelyet ketten szerkesztünk Hegedűs Katalinnal. Már 120 regisztrált érdeklődő van jelen a csoportban, ami tökéletes felület a tapasztalatok megosztására és a tagok kérdéseinek kölcsönös megválaszolására. Épp most szervezünk egy Facebookos találkozót a Vakok Kertjébe, amit – a visszajelzések szerint – nagyon várnak a szülők.

Végül Kádár Helga személyes tapasztalatairól beszélt a védőnőknek, hangsúlyozva, hogy mind a látássérült gyermekek nevelésében, mind a látássérült szülők esetében nem csupán a mentorszülőknek lehet fontos szerepük, hanem a védőnőknek is. A védőnők ugyanis segíthetik az érintetteket abban, hogy mihamarabb kapcsolatba kerüljenek a mentorszülőkkel, és a családok sorstársi melléállást és tapasztalatokat kaphassanak olyan szülőktől, akik már végigjárták az utat, amelyen ők még csak most teszik meg az első lépéseket.

Csukáné Polyák Erzsébet