Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Újpestről jelentjük

2016. június 22.

Május 4-én ismét klubnapot tartottunk. Nagy izgalommal készültünk, mivel anyák napi meglepetéssel vártuk a tagjainkat.

Újra a társaságunkban üdvözölhettük az előadóművészeinket, Szabó Gábor zongoraművészt és Kulman Tibor költőt, aki saját verseit adta elő. Az asztalon Panka anyák napjára írt verse, és egy csoki volt a plusz meglepetés. A jó hangulatú beszélgetés közben, Panka felolvasta az egyik kis vidám írását. Nagy örömünkre, mindenki mosolyogva vált el egymástól.

 20160504ujpest120160504ujpest2

Bencsikné Mayer Mónika aki a  Cri Du Chat Baráti Társaságot vezeti, megkeresett bennünket, hogy ezentúl mi  (látássérültek) is részesei lehessünk az akadálymentes színházi előadásaikban. Május 24.-én néztük meg az első, két felvonásos drámát már, narrált előadásban.

 20160524_ujpest220160524_ujpest1

Nem csupán a látássérülteknek volt akadálymentes az előadás, hanem a siketek is a színpad oldalán jelölő segítségével élvezhették a nagyszerű színészek játékát. A színészek, fantasztikus játéka lenyűgöző volt. Minden hang a fülünkben a helyén, nem zavarva a színészek beszédét.

Május hónap utolsó napján felkerekedtünk és felkerestük Óbudán a Textil Múzeumot. Köszönet a múzeum vezetőinek, hogy az ingyenes belépés mellett, ingyenes profi tárlat vezetéssel is megajándékoztak bennünket. Sok mindent megtapinthattunk, kipróbálhattunk. Peti eljátszott a gondolattal, hogy kitanulja, a kékfestő és a nyomtató mesterséget is.

20160531_ujpest2 20160531_ujpest1

A kiállítás két szálon fut. Öt nagy egységre bontva mutatja be azt a folyamatot, amely során a néhány fős manufaktúraként induló kékfestőműhely – a család egymást követő generációinak modernizálása következtében – világhírű vállalattá fejlődött. Ezzel nem csupán Óbuda életére volt nagy hatással, hanem meghatározó szereplőjévé vált a korabeli magyar gazdaságnak. Majd választ kaphatunk arra, hogy miként létezett a szocialista gazdaságpolitika korszakában, illetve mi vezetett a megszűnéséhez.

A kiállítás arra is törekszik, hogy a gyár fejlődésének bemutatása közben – számos interaktív elem segítségével – érthetővé tegye a textilnyomás technológiáját.

Azon túlmenően, hogy sok érdekességet tudtunk meg, jól szórakoztunk, köszönhetően a nagyon kedves tárlatvezetőnknek.

Újpest lámpásai: Era és Panka