Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Újra megnyitotta kapuit a „Civilek uccája”

2021. október 5.

 

2021. szeptember 18.

Zuglóban minden évben megrendezésre kerül a „Civilek uccája” elnevezésű program, melyre idén szeptemberben került sor.

A Zuglói Önkormányzat támogatásával a Zuglói Civil Ház (Budapest, Csertő park 12.) előtti téren ismerkedhet meg a lakosság a kerületben működő civil szervezetekkel, megismerhetik munkájukat.

Ezen a rendezvényen a VGYKE Zuglói Lámpás klubja is képviselte magát, és az arra járóknak bemutattuk egyesületünket, beszéltünk lámpás klubjainkról.

Az érdeklődőkkel elbeszélgettünk a látássérültség fogalmáról, hogyan és miben tudnak nekünk segíteni. Néhányan vállalták, hogy bekötött szemmel kipróbálják, milyen vakon felismerni a tárgyakat, és Domoszlai Jana kollégánk segítségével ízelítőt kaptak a Braille írás alapjaiból.

A képen két úr látható, egyikük bekötött szemmel játszik a tapintós játékkal.

Bemutattuk, hogy honnan ismerhető fel a vakvezető kutya, mit szabad tenni és mit nem, ha ilyen kutyával találkoznak. Bemutattuk, hogyan használjuk az okos telefonokat, megbeszéltük, hogy a számítógépek/laptopok is hasonlóan működtethetők. A civil háztól nem messze bemutathattuk a beszélő lámpákat és elmondtuk működésüket.

Többen már ismerősként köszöntöttek bennünket, az elmúlt években már találkoztak velünk.

Örülünk, hogy ezeken a rendezvényeken egyre többen megkeresnek bennünket, és kíváncsiak arra, hogy hogyan éljük a mindennapjainkat. Néha ugyan szégyenkezve és félénken közelítenek felénk, de néhány mondat után már nincs tabu téma és bátran kérdeznek.

Fontosnak tartjuk mindig őszintén és világosan válaszolni, ezzel megteremtve az esélyegyenlőség és a másság elfogadásának alapjait.

Kiss Márta
Közösségi civilszervező