Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Üllői út, ami összeköt – ferencvárosi szemmel

2018. augusztus 9.
Az egyik ferencvárosi lámpás a kiállításon

Üllői út, ami összeköt címmel nyílt meg a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény, a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény és a Tomory Lajos Múzeum közös helytörténeti tárlata Budapest leghosszabb sugárútjáról júniusban a Nagy Balogh János Kiállítóteremben. A tárlaton a három szomszédos kerület (IX., XVIII., XIX.) lámpás klubjai szerveztek közös programot.

Az egyik ferencvárosi lámpás a kiállításon

Budapest egyik legfontosabb, 16 kilométeres sugárútja a Kálvin tértől Üllő felé haladva a VIII., a IX., a X., a XVIII. és a XIX. kerületeken át egészen a főváros határáig húzódik, házsorának legvégén a 871. számmal. A XIX. század végétől az Üllői út mentén élőket a helyi érdekű vasút, később a villamos kötötte össze. A három gyűjtemény anyagából készült kiállítás azt mutatja be, hogy villamosra szállva mit is láthattak az utasok az 1900-as évektől az 1980-as évek közepéig a Kálvin tértől a Szarvas csárdáig.

A tárlaton a Kispesti Helytörténeti gyűjteményből Mohay Orsolya művészettörténész a IX., és Siklósi Zsuzsa gyűjteményvezető a XIX., Pestszentlőrincről a Tomory Lajos Múzeum igazgatója Heilauf Zsuzsanna pedig a XVIII. kerületen kalauzolt végig bennünket.

Köszönjük Mohay Orsolyának, Siklósi Zsuzsának és Heilauf Zsuzsannának a szíves fogadtatást, és ezt a különleges programot! Ismét sikerült a vakoknak és gyengénlátóknak élvezhetővé, láthatóvá tenni a kiállítást.

Háry Anikó és Lenkainé Vajda Viktória
közösségi civilszervezők