Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Vakon mászta meg az ezerméteres sziklát

2015. január 4.

Bate a legnehezebb, Zodiac nevű mászóútvonalat választotta, hat napig tartott, míg elért a szikla tetejére. Az éjszakákat sziklapárkányokon kifeszített függőágyban töltötte. Mikor elindult, még százkilónyi felszerelés volt nála.

A korábban sziklamászó-oktatóként dolgozó Bate a retinitis pigmentosa nevű betegség miatt két évvel ezelőtt kezdte elveszíteni a látását, a periférikus látása mára már megszűnt, orvosai szerint pár éven belül teljesen megvakul. Még ezt megelőzően akarta meghódítani az El Capintant a már így is vaknak tekinthető sportoló.

A hatnapos mászásban Bate teljesen kimerült, a rendkívüli hőség is megnehezítette a dolgát, többször közel volt ahhoz, hogy feladja.

Kép forrása: swns.com

Kép forrása: swns.com

„Hihetetlen volt, mert egy időben volt félelmetes és élvezetes. Nagyon sok időt töltöttem azzal, hogy nagyon koncentráljak arra, hogy mit csináljak,  és nem is nagyon törődtem azzal, hogy mi van mögöttem vagy alattam.”

A magány és az állandó küzdelem lelkileg is meggyötörte, emiatt sokat is hibázott a falon, és mikor megtudta, hogy a mászását végigkövető társa barátnőjét elütötték, a feladás is eszébe jutott.

„Nagyon kemény volt, amikor felértem, nem is igazán értettem, honnan tudtam még erőt meríteni. Még néhány napig eltart, hogy felépüljek a kimerültségből, de nagyon büszke vagyok, hogy megtettem”

– mondta Bate, aki reméli, hogy a fogyatékkal élőket is inspirálni tudja.

Forrás: sportgeza.hu