Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Vakvezető kutyák versenye

2017. május 7.
A fényképen Bonca, a bajnok kutyus látható

Szép számmal gyűltünk össze kutyások, leendő kutyások és nézelődők.  Az idő kegyes volt hozzánk és nem esett az eső, de sajnos hideg szél fújt. Melege senkinek nem volt, ha csak a verseny drukktól nem. Érkezésünkkor a kutyusokat regisztrálták a versenyre.

Az MVGYOSZ kutyakiképző központja igazán otthonos hangulatú, nagy nappalijában a szövetség segédeszköz boltja kapott helyet, ahol minden kedvező áron volt megvásárolható. Nagy választék volt kutya felszerelési eszközökből, de volt segédeszköz és konyhai felszerelés is.

A kutyák számára nagy füves terület biztosította a verseny előtti szabad ismerkedést és játékot a „kollégákkal”.

Schiff Mónika, a központ vezetője és Angyal Gábor, az MVGYOSZ szakmai vezetője köszöntötte a megjelent vendégeket. Ezután sorsolással megtörtént a csapatok választása a versenyre. Erre azért is volt szükség, mert a csapattagok kutyusai a Magyarországon lévő vakvezető kutyakiképző iskolákból jöttek. Nevezetesen az MVGYOSZ Vakvezető Kutyakiképző Iskola, a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutyakiképző Iskola, és a Hajdúsági Vakvezető Kutyakiképző Iskola kutyái mérték össze tudásukat.

Akinek kedve volt megnézhette a kiképzés alatt lévő kutyusokat, akiket Bajnóczy Enikő az iskola egyik kiképzője néhány mondatban bemutatott.  Még egy kis „bandázás” és kezdődött a verseny.

A kutyusok „felvették” munkaruhájukat és már csak a gazdira és a feladatra figyeltek. A tanpályán mindenki nagyon fegyelmezetten és figyelmesen várta a versenyzőket. A bírók is elfoglalták helyüket. Különböző feladatokat kellett végrehajtani, amit a vakvezető kutyáknak tudniuk kell, ahhoz, hogy biztonsággal vezethessék gazdijukat az utcán. Nagyon ügyesen teljesítették is ezeket a feladatokat, de hát, mint minden versenynél a pontok határozzák meg az eredményt. Türelmetlenül vártuk az eredményhirdetést, ami nehezen, de megszületett. Nem is csoda, hiszen a kutyusok mind nagyon jól teljesítettek. Igazán nehéz feladatuk volt a verseny bíráknak.  Egyforma pontszámmal két csapat lett az első helyen.

A holtversenyben első helyezett csapatainak tagjai:
Bősze György és Berci; Tanai Csaba és Bonca; Huszár Mária és Kamilla; Bálványossy Zoltán és Bosco; Sápi Dóra és Fidzsi; Dömény Krisztina és Nadia.

A fényképen Bonca, a bajnok kutyus látható

A rossz idő ellenére nagyon jól éreztük magunkat, sok tapasztalattal lettünk gazdagabbak. Láthattuk, hogy mennyi munka a kiképzőknek, hogy egy kutyusból igazi vakvezető kutya váljék. Ezt bizonyítja az első helyezett csapatok eredménye. Természetesen nem minden a kiképzőkön múlik, a kutya genetikai öröksége nagyon fontos. Megtapasztalhattuk, hogy amikor nem dolgoznak, akkor ugyanolyan pajkos és szeleburdi kutyák, mint többi társaik.

Köszönjük a lehetőséget a MVGYOSZ munkatársainak, hogy megrendezték ezt a versenyt!

Mészáros Ágnes a VGYKE alelnöke
Tanai Csaba közösségi civilszervező és Bonca kutyája
Kiss Márta közösségi civilszervező