Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Verses délután Újbudán

2016. december 15.

Az újbudai Lámpás Klub egy különleges meghívást kapott a Kelen Civil Közösségek Házába. A meghívásnak az volt az egyik különlegessége, hogy helyi hallássérültek hívtak minket, látássérülteket, egy verses délutánra.

 20161118_nagyi120161118_nagyi2

A hallássérülteket jeltolmács segítette a zenével és vetítéssel összekötött verses délutánon. Kellemesen meglepődtünk azon, hogy mennyi olyan vendég volt, akikkel az általunk szervezett érzékszervi fogyatékosok kulturális gáláján is találkoztunk, nem is olyan régen.

Az első előadó Sára Ildikó volt, aki hallássérült, de nagyon szépen tud beszélni. Olyannyira, hogy gyakorlott versmondóként ismertük mi magunk is. Az előadásának az a különlegessége, hogy a szavalt verseket önmaga jeleli. Ez olyan, mintha két külön nyelven is megtanulná a verseket és egyszerre két nyelven adná elő! Egy-egy pár perces előadása mögött, nagyon hosszú hónapok munkája áll!

A délután másik főszereplője Vigh Judit Márta volt, aki az önálló estjének a műsorával ajándékozott meg minket. A műsorában főleg versek szerepelnek, de néhány prózát is hallhattunk tőle. Az egyes verseket és prózákat zenével tagolták, melyet a gyerekei és unokái adtak elő.

Mind a versek, mind a prózák életre keltek az előadásában! Az előadott prózái a közel száz évvel korábban beszélt magyar nyelvet keltették életre, melyet mosolyogva hallgattunk.

A versei főleg az elmúlással foglalkoztak, de az ő rendkívüli tolmácsolásában ez mégsem hatott lehangolóan, mert az élet értékelése és a hosszú távon is értékelhetőnek bizonyult dolgok, jelenségek tisztelete volt a megfogalmazott üzenete. Általában nem lepődünk meg azon, amikor egy előadóművész sajátosan értelmezi a verset, de azon igen, ha ennek eredményeként valami nagyon felemelő élményben lesz részünk. Minden udvariaskodás nélkül kijelenthetjük, hogy mindannyiunkat teljesen lenyűgözött!

Nagyon kellemes volt számukra az a felismerés is, hogy az újbudai hallássérültek, mozgássérültek és ezen közösségek pár barátja, nem akartak kihagyni minket ebből a nagyon egyedi élményből. Nagyon hálásak vagyunk azért, hogy gondoltak a klubunkra és meghívtak minket! Reméljük, hogy 2017-ben is ilyen kellemes élményekkel folytatódhat majd az ez évben megkezdett együttműködésünk!

Lenkainé Vajda Viktória és Neumann Károly
közösségi civilszervezők