Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

A Bazilikában járt a VI. kerületi Lámpás Klub

2021. október 11.
Csoportkép a Bazilika előtt

 

2021. szeptember 25-én 11 órakor 22 fő részvételével látogattuk meg a Bazilikát.

Először egy 10 perces, csodálatos orgona koncertet hallgathattunk meg, majd az idegenvezető (Kalmár Ágnes) bemutatta a Bazilikában található Szent jobb történetét.

Bízom benne, hogy valamennyit áttudok adni a történetből.

Szent István király halála után trónviszályos, zűrzavaros idők következtek. Ekkor a fehérvári káptalan, féltve a bebalzsamozott és mumifikálódott holttestet a megszentségtelenítéstől, kiemelte a bazilika közepén álló márványszarkofágból, ahová 1038. augusztus 15-én temették el István királyt, és a bazilika alatt lévő sírkamrában rejtette el. Ekkor történt, hogy az épségben megmaradt jobb kezet leválasztották, mivel csodás erőt tulajdonítottak neki, és a bazilika kincstárába vitték.

Szent Jobb vándorútja, mikor is először Székesfehérvárra vitték, majd a török uralom alatt Boszniába, később (1590 körül) Dubrovnikba került, az ottani domonkos szerzetesekhez.

Mikor Mária Terézia tudomást szerzett az ereklye hollétéről, mindent elkövetett annak visszaszerzése érdekében. Diplomáciai tárgyalások után 1771 április 16-án már Bécsben csodálhatták a hívek. Majd nagy pompával Budára szállították. Itt a Szent Jobbot az Angolkisasszonyok gondjaira bízta Mária Terézia, ezzel együtt elrendelte Szent István napjának, augusztus 20-ának megünneplését.

A II. világháború alatt a Szent Jobbot a koronázási ékszerekkel együtt elhurcolták, és egy salzburgi barlang mélyén rejtették el. Itt talált rá az amerikai hadsereg, s megőrzésre a salzburgi érseknek adták át. Az Amerikai Katonai Misszió tagjai hozták vissza Magyarországra, az 1945. augusztus 20-i körmenetre. Az ünnepség végén a Szent Jobbot visszavitték az Angolkisasszonyok zárdájába, és ott őrizték 1950-ig, a rend feloszlatásáig. 1987. augusztus 20-án, a Szent István Bazilikában Dr. Paskai László bíboros, esztergomi érsek fölszentelte. Nagy királyunk ereklyéje azóta is látogatható a Szent István Bazilikában. 1989-től évről évre elindul Szent István napján a könyörgő körmenet.”

(Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Jobb)

Tartalmas és érdekes napot töltöttünk el együtt.

Terézváros Önkormányzata által támogatott program. Köszönjük szépen.

Lukács Erzsébet Böbke
VI. kerületi közösségi civilszervező