Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Szemléletformálás a Pasaréti Szabó Lőrinc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban

2021. október 11.
Tanai Csaba bemutatkozik a diákoknak.

 

2021. szeptember 24.

A Pasaréti Szabó Lőrinc Általános Iskola egészség- és sport napjára kaptunk meghívást szemléletformáló előadásra, melyen kollégámmal, Tanai Csabával és vakvezető kutyáinkkal vettünk részt. Két ötödikes osztályt osztottak be hozzánk, akik először kicsit idegenkedve fogadtak bennünket.

Bemutatkozásunk elején néhány, a látássérültség fogalmának meghatározását beszéltük meg a gyerekekkel. Beszéltünk magunkról, mi hogyan éljük meg a látássérültségünket.

A gyerekek kipróbálhatták, milyen letakart szemmel fehér bottal közlekedni, hogyan tudnak segíteni.

Beszéltünk a vakvezető kutya munkájáról, miről ismerhető fel, mit szabad tenni és mit nem, amikor dolgozik a kutya.

A gyerekek nagyon sok érdekes és okos kérdést tettek fel a látássérültekkel kapcsolatban, főleg az érdekelte őket, hogy hogyan tudnak egyedül vásárolni, főzni, hogyan ismerik fel a papírpénzeket, hogyan tudnak fizetni, és számtalan gyakorlati kérdés is eszükbe jutott. A Braille írás, olvasás is szóba került.

A foglalkozások az elmaradhatatlan kutyasimogatással fejeződtek be.

Kutyasimogatás

Köszönjük dr. Füzi Andrea Rita egészségnevelő meghívását erre a programra, és bízunk benne, hogy sikerült megváltoztatnunk a látássérültekkel kapcsolatos sztereotípiákat, és a gyerekek elfogadóbbak, segítőkészebbek lesznek a fogyatékossággal élők felé.

Kiss Márta
Közösségi civilszervező