Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

A budaörsi látássérültek egy új magyar találmányt teszteltek

2017. július 29.
A képen az eszköz látható,amint valaki a kezében tartja

Négy egyetemista diák projektje (Fülöp Ádám, Klinkó Krisztián, Zagyva Dániel és Zemkó Boglárka), a GlovEye képviseli hazánkat a Microsoft Imagine Cup innovációs versenyének nemzetközi döntőjén idén júliusban, Seattle-ben.

A látássérülteknek az olvasás élményét visszaadó találmányból prototípus is készült, amit Budaörsön teszteltek.

A villamoson utazva láttam, hogy mennyire problémás a vakok számára az írott szöveget hanggá alakító okostelefon használata. Ez adta az ötletet az új eszköz kitalálásához” – nyilatkozta Klinkó Krisztián, a GlovEye csapatának hardver fejlesztője a Budaörs TV-nek adott interjújában.

Elmondta azt is, hogy a céljuk időközben kicsit változott, jelenleg arra törekszenek hogy a GlovEye megkönnyítse a látássérültek hétköznapjait, a számlák vagy a gyógyszeres dobozokon való szövegek elolvasását.

A GlovEye lényege, hogy a látássérültek bármilyen nyomtatott szöveget el tudjanak olvasni úgy, mintha az Braille-írásként lenne a papíron. A fejlesztés két részből áll: egy speciális, Braille-panellel ellátott kesztyűből és egy alkalmazásból, amely bármilyen, kamerával rendelkező okos eszközön futtatható.

A képen az eszköz látható,amint valaki a kezében tartja

A kép forrása: http://www.budaorsiinfo.hu/

Az alkalmazás valós időben beolvassa az általa látható szöveget, és az egyes karaktereket Bluetooth kapcsolaton keresztül továbbítja a kesztyűnek, amit a felhasználó Braille-karakter formájában érzékel az ujján.

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a felhasználó felhúzza a speciális kesztyűt és a fejére erősíti a mobilját, hogy annak kamerája rálásson a szövegre. Ezt követően pedig már csak húznia kell az ujját a szövegen.

A képen az eszközt próbálja valaki egy asztal mellett

A kép forrása: http://www.budaorsiinfo.hu/

Jenei András, a Buda-Környéki Látássérültek Közhasznú Egyesületének alelnöke a Budaörsi Infónak elmondta, hogy ez mindenképpen egy nagyon hasznos találmány.

Amiben én látom a felhasználhatóságát ennek az eszköznek, az az oktatás lenne. A Braille olvasást könnyen és hatékonyan lehetne vele tanítani. A fejlesztők azt mondták, hogy az a tervük, hogy elérhető áron kerüljön majd piacra ez a termék. Ez azért lenne nagyon jó, mert jelenleg minden ehhez hasonló eszköz nehezen megfizethető. Azt szeretnék, hogy ne legyen drágább mint egy okostelefon. A jelenleg működő Braille-eszközöknek az a hátrányuk, hogy nagyon drágák, például egy nyomtató félmillió forintba kerül. Bízunk benne, hogy sikerül ezt a tervüket megvalósítani, és hamarosan megkezdhetik a gyártást.

Sok sikert kívánunk a fejlesztőknek!

Forrás: Budaörsi Infó