Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Programsorozat a Fehér Bot Hetén, Cegléden

2014. január 24.
A képen a városrész címere látható. Vörös pajzs, benne sárga vonalak jelzik az Andrássy utat és a Nagykörutat, metszéspontjukban az Oktogon rajzolódik ki

Munkatársaink már hetekkel előbb elkezdték a szervezést, felkutattuk a lehetőségeket, hol kapunk kedvező áron termet, hol rendeljünk a vendéglátáshoz enni-innivalót, kit hívjunk meg, hogy a civil emberek felé minél többet tudjunk bemutatni magunkról, életünkről.

Felvettük a kapcsolatot a helyi sajtó munkatársaival is. A Ceglédi Rádió és a Ceglédi TV előzetesen interjút készített velünk és  naponta többször felhívták a lakosság figyelmét programjainkra, hirdetéseket helyeztek ki a város forgalmas pontjain.

Október 17-én pedig elkezdődött az igazi munka: Újszilváson, a Református Iskolában hárman érzékenyítő foglalkozást tartottunk. Harmincöt harmadik osztályos gyereknek mutattuk be, mit jelent fogyatékosan megélni mindennapjainkat. Immár hagyomány, hogy ebbe az iskolába minden évben elmegyünk, az iskolával és a polgármesteri hivatallal szoros kapcsolatban állunk. A gyerekek számára elgondolkodtató volt, mennyire fontos, hogy egészségük legyen. A polgármesteri hivataltól már előzőleg adományt kaptunk, melyet ezúton is köszönünk.

Október 18-án Cegléden, az egyesület helyiségében informatikai és egyéb segédeszköz bemutatót tartottunk. Lehetőség nyílt a tagok és a kívülállók számára, hogy megismerkedjenek olyan eszközökkel és számítógépes programmal, melyek megkönnyítik a napi teendőket. Nagy örömünkre szolgált, hogy Földi László, Cegléd város polgármestere, országgyűlési képviselő személyesen megjelent és egyesületünk részére magánemberként igen drága nagyító eszközöket vásárolt. Megtisztelő adományáért külön köszönetet mondunk.

Október 20-án délután a Vakrepülés Színtársulat mutatott be egy színdarabot. Erre a programra a helyi gimnázium biztosított önkéntes diákokat, akik nagyon készségesen irányították az előadókat, a vendégeket és a tagtársakat egyaránt a Pí klub pincehelyiségének labirintusaiban, ahol az előadás zajlott. Köszönjük az erre a célra befolyt adományokat is.

Október 22-én gyógylovagláson vehettünk részt. Hat látássérült tag élt ezzel a lehetőséggel, amit az egyik helyi civil szervezet vezetője, Erdődi Mihály  ingyenesen ajánlott fel, hogy megismerjük azt a szenzációs érzést, mikor ló és lovasa összhangban van. Kipróbálhattuk, milyen fantasztikus harmónia alakul ki ember és állat között. A továbbiakban lehetőség van bérletet váltani ilyen gyógylovaglásra. Nagyon köszönjük ezt a lehetőséget és a felénk nyújtott gesztust.

Október 22-én ezzel párhuzamosan egy másik program is zajlott, ugyanis a helyi gimnáziumban Orsós Zsolt paralimpikon mutatta be a csörgőlabdázást, melyet a diákok nagy élvezettel próbáltak ki.

Október 25-én teanappal zárult rendezvénysorozatunk. Ennek a programnak a szervezője egyesületünk közösségi mentora volt. A VGYKE részéről meghívott vendégünk volt Németh Orsolya alelnök. Lehetőség nyílt egy laza, kötetlen beszélgetésre, melyet versmondással, gitárzenével tettünk színesebbé.

 

 Szerző: Nagy Emese