Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

A fokhagyma és a pogácsa is építhet közösséget?

2017. december 25.

Még az év közepén fogalmazódott meg bennünk a közös Főzőcske ötlete, melyre immáron második alkalommal került sor, ugyanis akkora lett iránta az érdeklődés, hogy nem is volt kérdéses lesz-e következő.

asztal körül ülve eszünk

Ezúttal fokhagymakrémlevest készítettünk. A fokhagymakrémleves ebben a hideg időben nagyon felmelegíti szervezetünket, a pogácsa pedig jó csemege utána és közben is. Mindenki abban vette ki részét, amit vagy meg szeretett volna tanulni, vagy amiben úgy érezte, hogy jó.

Volt, aki fokhagymát pucolt, más lereszelte azt, megint más ízesítette és kevergette a levest, akadt olyan is aki örömmel reszelt sajtot, a jó hangulatról pedig közösen gondoskodtunk. A finom étel elkészülte után jóízűen el is fogyasztottuk azt. A végén természetesen a mosogatást is közösen végeztük el.

evés utáni vidám beszélgetés

Ismét megerősítést nyert, hogy közösen főzni, majd közösen enni jó dolog és ezért valószínűleg lesz még harmadik főzőcskénk is, melyre minden érdeklődő és főzni szeretőt vagy főzni tanulót sok szeretettel várunk!

A receptje nagyon egyszerű! A fokhagymát megpucoljuk és lereszeljük. A fokhagyma egy kisebb részét az edény aljára helyezve tetszőlegesen fűszerezzük és megpirítjuk, ez lesz a krémleves alapja. Ezt követően lisztet vagy keményítőt adunk hozzá és a többi lereszelt fokhagymát is az edénybe helyezve kis vízzel felöntjük. Ezt pürésítjük (például botmixerrel), majd bő negyed órát főzzük. Utána öntünk hozzá tejszínt, majd lassú tűzön hagyjuk körülbelül 5 percig felforrni. Pár percet lefedve állni hagyjuk, közben a tányérokba levesgyöngyöt helyezünk, sajtot reszelünk rájuk és a még forró krémlevest rászedjük. A levesgyöngy megszívja magát és 2-3 percen belül már fogyasztható is. Gyorsan elkészíthető és a hagymaszeretőknek nagyon fognak neki örülni!

Jánosi Veronika és Molnárné Tóth Andrea
közösségi civilszervezők