Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

A Herrich-Kiss villában jártunk

2019. november 18.
A csapat a villa előtt

November 6-án a Tomory Lajos Múzeum új főépületében, a Herrich-Kiss villában tettünk látogatást a 18. kerületi és a kispesti Lámpás Klubokkal.

Tárlatvezetőink Cziráki Melinda, Mayer Adél és Szabó Zsófia voltak, akiktől sok érdekes és hasznos információt tudhattunk meg magáról az épület történetéről, és a benne található emléktárgyakról.

A Herrich-Kiss villa a szomszédos Bókay-kert főépületéhez hasonlóan, Pestszentlőrinc legrégebbi épületei közé tartozik. Herrich Károly vízmérnök, Pestszentlőrinc egyik meghatározó birtokosa a területtel együtt vásárolta meg az 1860-as évek végén a két épületet, melyeket ma is jelentős nagyméretű kert vesz körül.

A csapat a villa előtt

Elsőként a kertben tekintettük meg a látnivalókat, tapinthattuk meg a hely jellegzetes tégláit, köveit, oszlopait. A Kondor Béla emlékszoba a gyermekkorát Pestszentlőrincen töltő művész sokoldalúságát komplex módon, történeti keretbe ágyazva mutatja be: festői, grafikusi, költői és illusztrátori munkásságát is megidézi. A multimédiás eszközön keresztül pedig a művész zenei improvizációit és költeményeit hallgattuk meg.

Utolsó állomásunk a Látványraktár volt, ahol különféle hétköznapi, játék és légiforgalmi tárgyakat vehettünk kezünkbe, felidézve velük régi emlékeinket is.

A klubtagok a tárgyakat tapintják.

Ezúton is köszönjük tárlatvezetőink munkáját, segítségét és a sok élményt, amivel gazdagabbak lettünk a délután folyamán!

Bernát Zsuzsanna és Juhos Róbert
Közösségi civilszervezők