Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

A „hűvösről” jelentjük

2016. július 22.

Júniusban egy kevesek által látogatható helyre volt szerencsénk eljutni klubtagjainkkal. Az újpesti Lámpás Klubon kívül más kerületek klubjai is csatlakoztak a különleges kiránduláshoz, melynek célja a Váci Fegyház és Börtön volt.

A különleges kirándulás közvetlen célja az volt, hogy a büntetés magyarországi történetével ismerkedhessenek meg a csoport tagjai. Az intézményben működik ugyanis egy olyan rész, amelyet egy filmes stáb teljes egészében az ÁVH-s időszaknak megfelelően alakított át. Ez a rész a forgatás vége óta nem nyilvános múzeumként működik, számos olyan tárgyat és büntetési módszert bemutatva, mely máshol nem látható.

Azt a lehetőséget is érdeklődéssel fogadtuk, hogy betekintést nyerhessünk valamennyire egy ilyen különleges intézmény hétköznapjaiba.

Amikor megérkeztünk, meglepve vettük tudomásul, hogy a fegyház épülete szép helyen található, egyáltalán nem a város peremén, vagy attól messze .

Az intézmény folyosóin sok virággal igyekeztek hangulatossá tenni a környezetet, mintha egy kollégium folyosója lenne, de azért a  rácsok és az állandóan nyíló és záródó rácsok, valamint a sok őr jelenléte éreztette, hogy mégsem ott voltunk.

Egy különleges engedély birtokában mód nyílt egy cella megtekintésére is, ahol a szakvezetőnk a jelenkor büntetésről való gondolkodását mutatta meg a csoportunk tagjai számára, hogy majd össze lehessen azt hasonlítani a korábbi időszakok elképzeléseivel. A klubok tagjai számára teljesen új értelmet nyert a szabadságvesztés fogalma, ahogy feltárult előttünk  valamennyi a fogvatartottak jelenlegi körülményeiből.

A túra következő állomása az intézmény kápolnája volt, amely régebben a város és a börtön határára épült. Annyira így volt ez, hogy vasárnapi misék alkalmával a kápolna földszintjén a város polgárai ültek, az elkülönített erkélyeken pedig a börtön foglyai kaptak helyet. A börtön kibővítése során azonban a kápolna városi bejáratát befalazták, így ma már a város lakói nem tudnak az utcáról belépni, nyilván csökkentve ezzel a szökési lehetőségeket is.

A kápolnában került sor a második előadásra, ahol a régebbi korszakok büntetőpolitikájáról esett szó. Megismerhetővé vált az a gondolkodásbeli változás, amely során az azonnali halálos ítélettől és más drasztikus büntetésektől a mai differenciált büntetésrendszerig eljutott a magyarországi büntetésvégrehajtás.

Az előadottak annyira érdekesek voltak, hogy a csoport tagjai szinte folyamatosan kérdezgettek. Ahogy kiderült, állandóak a változások, melyeket nem csupán a korábbi hibák vagy hiányosságok ösztönöznek, hanem az egyre nagyobbat változó világ.

vgyke_vac1vgyke_vac2

A résztvevők közül többen elmondták, hogy alapjában véve is nagy öröm számukra a Lámpás Klubok által kínált változatos és ingyenes programsorozat, de az ilyen jellegű ismeretszerzési lehetőségeket nagyon sokra értékelik. Sokszor ezek pénzért sem érhetőek el – legalábbis ennyire közvetlen formában sehol máshol – így mindig izgatottan várják az újabb lehetőségeket.

A szervezők elmondták, hogy nyitottak az ép látású emberek felé is, akiket érdekel egy-egy szakterület vagy csak szeretnének érdekes és minőségi programokon jelen lenni. Nagy előnynek gondolják azt, hogy a látássérültek előtt sok olyan ajtó is megnyílik, mely a nagyközönség előtt általában zárva van. Ennek köszönhetően tényleg nagyon sok egyedülálló lehetőséget tudnak kínálni, mint például amilyen ez a váci kirándulás is volt.