Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

A játék „megolajozza” a testet és a lelket

2021. április 8.
A képen színátmenetes háttér előtt fekete betűkkel a konferencia címe, valamint az ezt szervező egyesület neve olvasható.

 

2021. március 25-én a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Egyesülete újabb online programot tartott „Lélekbonbonok” címmel, amelynek témája a játék volt. Ezen az eseményen a VGYKE részéről Acsay Péter vett részt.

Az online program az egyesület elnökének a megnyitójával kezdődött, aki elmondta, hogy a programot azért álmodták meg, hogy közösséget építsenek, és a járvány időszakában az érdeklődőknek hasznos ismereteket nyújtsanak.

Az elnök később átadta a szót az előadónak, Bieber Máriának, aki ezúttal az Együttlátók Alapítvány képviseletében adott elő, és először a játék fogalmát tisztázta.

A játék önkéntes szabad akaratból történik, és olyan tevékenységnek kell lennie, ami örömet szerez. Aztán áttért a játékok csoportosítására: vannak nyelvi játékok, mint pl. a szólánc, logikai, fogalmi és stratégiai játékok. Az utóbbira a táblás játékokat hozta például, mint a sakk és a malom.

Később az akadálymentesség kérdése került szóba. Ha egy látó bemegy egy játékboltba, bármilyen játékot megvehet, a boltok minden korosztályt széles kínálattal várnak. Más a helyzet azonban, amikor egy látássérült, vagy vak szeretné ugyanezt megtenni. A boltok nincsenek erre felkészülve. Kivételt képez az MVGYOSZ Segédeszközboltja és a VGYKE Láthatár Boltja, ahol a látássérülteket sokfajta játék várja. Arra is kevés lehetőség van, hogy a látók és látássérültek együtt játsszanak. Ezt a hiányt hivatott kiküszöbölni az Együttlátók Alapítvány, amelyet az előadó testvére, Bieber József hozott létre.

A nap végén Mária olyan játékokat mutatott be, amiket látók és látássérültek is tudnak együtt játszani, mint pl.: az igaz, hamis játék, az akasztófás mondatkitaláló, és a memóriajátékok. Megállapítást nyert az is, hogy egy közös játék esetében nem elég, ha a játékokat Braille jelölésekkel látunk el, hanem a játékot látók számára is vonzóvá kell tenni pl.: jól látható színekkel vagy megfelelő táblával.

Acsay Péter
Közösségi civil szervező