Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

A Kossuth téren jártunk

2016. november 9.

Októberi klubprogramunk alkalmával az Országgyűlési Múzeum „In memoriam 1956.október 25.” című emlékhely és kiállítást néztük meg.

Idén lesz az 56 os f1956-os forradalom hatvanadik évfordulója, így várhatóan a dátumhoz közeledve majd rengeteg látogató fog a helyszínre érkezni.

 unnamedunnamed-2

A nyári alkalomhoz hasonlóan most is a Kispest Lámpásaival mentünk együtt. Az emlékhely a Kossuth tér alatti, egykoron az Országház épületének nagyon korszerűen kialakított szellőzőcsatornájában van berendezve.

A vakok is rögtön érzékelhették a visszaverődő hangokból, hogy egy drámai eseményről szól a hely. A téglából boltozott pince térben, a vasrácsból kialakított járófelületen beszédesek voltak még a hangok is. A kiállítás az október 25-i véres lövöldözést idézte föl.

A kiállított tablókon dokumentumfilmeket lehetett megnézni, melyek szemtanúk által felidézett megrázó történetekről szóltak.

A továbbiakban korabeli fotókat láthattunk a véres eseményről, amelyeken az áldozatokon kívül a Parlament és a Földművelésügyi Minisztérium romos képe is látszott.

A korabeli ruházatok bemutatásával néhány pillanatra a történelmet tapintható jelennek érezhettük. Egy ÁVH-s és egy szovjet katonai egyenruhát is láthattuk, az egyik vitrinben, szembe vele pedig egy átlag felnőtt férfi és női öltözetet.

A kiállítóteret egy rotunda zárta le, amelyben egy a lövöldözésben elesett áldozatoknak állítottak egy síremléket. A sírt egy hosszú íves pad vette körül, helyet biztosítva a néma emlékezésnek.

Ezt követően elmentünk megint a tapintható Országház maketthez, majd utána az eső elöl a Parlament látogatóközpontjába húzódtunk be.

Nagy örömünkre szolgált, hogy a kiállítás kialakítói gondoltak a látássérültekre is, így nem lettünk kizárva a múlt megismerésének eme lehetőségéből.

Kiss Julia és Juhos Róbert
közösségi civilszervezők