Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

A kulisszák mögött – látogatás a megújult Operaházban

2022. május 24.
Csoportkép az Operaház erkélyén

 

Sokak által várt kirándulást szerveztek az újpesti Lámpások: izgalmas vezetett épületsétán vettünk részt az újjáépült Operaházban.

Bejártuk az egész Házat: az Opera lenyűgözően szép nézőterén ülve láthattunk egy keveset a színpadon zajló háttérmunkákból, és többek között azt is megtudtuk, miképp tartják karban a nézőtér felett ragyogó 2,5 tonnás kristálycsillárt. Ezután – áthaladva a kerengő baluszteres márványkorlátokkal határolt díszlépcsőin – a ragyogó kárpitokkal és faragott nemestölgy burkolatokkal pompázó Vörös Szalonba, majd a királyi páholyhoz vezető lépcsőkhöz sétáltunk.

A nézőtér részlete a színpadról fényképezve a csillárral és a királyi páhollyal

Magába a királyi páholyba még mi sem mehettünk be biztonsági okokból, ám a „mágikus” tükör előtt állva színes történeteket hallhattunk a századelő prominens személyiségeiről, illetve magáról az épületről.

Sétánkat folytatva előbb a zene apoteózisát ábrázoló Feszty-falfestményekkel díszített büfébe, majd onnan a nagyrészt tölgyfaburkolatú, kék-arany kárpittal borított és pikáns történetekben sem szűkölködő dohányzófolyosóra jutottunk. Kilépve innen az Operaház erkélyére, szinte mellbevágott az Andrássy út forgalmának zaja – viszont remek rálátásunk nyílt a környékre, és hallhattunk pár érdekességet a homlokzat szobrairól, illetve az Operaház építéséről is.

A kirándulás végeztével mindenki egyetértett abban, hogy – bár a Ház bővében van a lépcsőknek – igencsak megérte ez a látogatás.

Hamarosan bővebb, narrált képes beszámoló is kerül majd az Újpest Közösség Lámpásai Facebook-oldalára, érdemes követni minket!

Czagány Izabella és Murgács Jánosné
Közösségi civilszervezők