Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

A Sziget után jelentjük, szuper volt!

2017. augusztus 31.
A képen egy vaksakkal játszott mérkőzés után láthatunk két embert

Sikeresen pályáztunk és vettünk részt a Sziget Fesztivál 2017-es rendezvényén Egyesületünket képviselve augusztus 9.-e és 13.-a között!

Idén először nem Ability park, hanem XS Land néven lehetett a Szigeten immár nélkülözhetetlennek mondható, különleges érdekességekkel megtöltött részét megtalálni. A Szigetnek ezt a területét évről-évre olyan civil szervezetek, egyesületek és alapítványok, klubok sátrai töltik meg, akik egy-egy fogyatékossági csoport (vagy csoportok) érdekképviseletével, segítésével illetve támogatásával foglalkoznak. A teljesség igénye nélkül a VGYKE mellett képviseltette magát a Neo segítőkutya Egyesület, a Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete, Bliss Alapítvány, Beszédes Kezek Kulturális és Oktatási Egyesület és még sokan mások.

A képen a sátor előtti asztalok láthatóak, amint nagyon sok vendég keresi fel azokat, hogy megismerkedjenek velünk

El lehet mondani, hogy igen mozgalmas és sokszínű pár napot tölthettünk el itt, pont olyat, mint a Sziget maga! Igyekeztünk Egyesületünket méltón képviselve olyan programokat a látogatóknak ajándékba vinni, melyekkel akár a mindennapokba is találkozhatnak csak kicsit másképpen. Törekedtünk arra, hogy a nyelv se legyen akadály, így olyan játékokat és feladatokat vittük, amik egyértelműek és ismerősek mindenki számára! Így játszhattak együtt például tapintható dominóval, „jelölt” sakkfigurákkal, textúra párosítóval vagy éppen forma memória játékkal, egy asztalnál ülve látássérült kollégáink ellenfeleikkel, francia, lengyel valamint olasz anyanyelvűekből, a játékok idejére összevergődött csapattal.

A képen két vendég látható, akik ismerkednek a Braille-írással

Kollégáink kedvesen vezették be az érdeklődőket a Braille-írás rejtelmeibe az írógépen, aminek eredményekén nagy örömmel távoztak a Szigetlakók nevű titkosírással kódolt változatával.

Nem maradtak meglepetés nélkül azok sem, akik az orrukat, szaglásukat tették próbára, hiszen betakart szemmel, legnagyobb meglepetésükre, nem is ment olyan egyszerűen! Minden látogatónk nagyon kitartó volt és ha időnként kis segítséggel is, de mindent sikerült felismerni a játék végére.

A képen egy vaksakkal játszott mérkőzés után láthatunk két embert

Volt ezeken kívül lehetőség szimulációs szemüvegek kipróbálására, vakvezető kutyákról való beszélgetésre és ismerkedésre, de munkánkkal kapcsolatos teszt kitöltésére is.

Rengeteg nyitott szigetlakóval találkoztunk ezen az öt napon és ismeretségeket is kötöttünk a megjelent szervezetek képviselőivel, rengeteg érdekességet megtudtunk egymás munkájáról, tevékenységéről.

Ezúton szeretném megköszönni kollégáimnak és segítőinknek, hogy részt vettek a programok megvalósításában és lelkesedésükkel, szaktudásukkal méltón képviselték Egyesületünk munkáját!

Eleki Abigél
segédeszközellátás operatív vezető