Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Kapcsoltunk, játszottunk

2017. szeptember 1.

A hónap utolsó hétfője az angyalföldi klub esetében mindig klubnapot jelent, ez nem volt másként augusztusban sem. Nagyon örültünk annak, hogy több akadályozó tényező ellenére is azért volt létszámunk, így a tervezett közös játék nagyobb élmény volt.

A játék előtt azonban meghallgattunk egy villáminterjút, melyben a klubunk egyik szervezője, Jánosi Vera mesélt a soltvadkerti táborról, melyet a Támogató Szolgálat szervezett, kifejezetten azokra a családokra koncentrálva, ahol legalább egy látássérült él. Sok érdekes gondolatot hallottunk tőle, melyek a tábor előnyeit méltatták.

Utána a Kapcsoltam című tévéműsorra terelődött a szó, mely egy időben a Magyar Televízió egyik népszerű telefonos játéka volt. Szóba került, hogy ez volt az első olyan telefonos játék, mely élőben és pénznyereményért ment, ráadásul a nagyobb összegű nyereményeket ígérő feladatok már nem is voltak olyan egyszerűek.

A képen az a pillanat látható, amint az asztal köré ültünk, hogy elkezdhessnk Kapcsoltamot játszani

Annak érzékeltetésére, hogy mennyiben voltak mások a feladványok a mai tévés játékokhoz képest, két játékot játszottunk, melyben a műsorról 1987-ben kiadott könyv volt a segítségünkre.

Az egyik játékban a műsor készítői által összeállított száz-száz kérdésből szemezgettünk. Határátkelők alapján kellett országokat kitalálni (Záhony, Rajka, Letenye, Röszke, Hegyeshalom), budapesti helyekből kellett budapesti hidakat megnevezni (MTA épülete, Nagyvásárcsarnok, Szent Gellért szobra) vagy éppen meg kellett nevezni öt olyan európai országot, melynek nincs tengerpartja.

A második játék egy a könyvben található teljes kérdéssor megoldása volt. Az első feladatokat viszonylag könnyen teljesítettük, de a komolyabb összegekhez érve már nehezebb feladványokat kellett megoldanunk. Például ezt:

Két tanya között 3 km a távolság. Az egyikről a másikig elindult egy bácsi 4 km-es sebességgel. Vele ment a kutyája is, amelyik 6 km/h sebességgel oda-vissza szaladgált a szomszéd tanya és a bácsi között. Hány km-t szaladt a kutya amíg a bácsi eljutott az egyik tanyától a másikig?

A mai tévés játékok feladványaihoz képest az ilyen feladatok kissé meglepőek voltak, de azért ez sem fogott ki rajtunk, hiszen általános iskolában ez egy hetedik osztályos feladatnak számít. Az adott feladatot úgy oldottuk meg, hogy kiszámoltuk mennyi idő alatt teszi meg az utat a bácsi. Ez 45 perc, mivel 15 percenként gyalogol 1 km-t. A kutya 15 percenként 1,5 km-t szaladgál, vagyis 45 perc alatt ennek a háromszorosát, ami 4,5 km.

A képen a játék egy pillanata látható, amint próbáltuk az első feladványokat megoldani

Közös erővel, közös gondolkodással természetesen mindegyik feladványt megoldottuk, így az akkori szabályok szerint 10 ezer forinttal lehettünk volna gazdagabbak.

A játék után beszéltünk a szeptemberi terveinkről is, melyben izgalmas bemutatóval egybekötött előadás várható, valamint egy közös főzőcskézés is. Ezekről majd a szokásos módon mindenkit értesíteni fogunk.

Összességében kellemes és vidám két órát töltöttünk együtt a tagjainkkal, melyet házi mákos-almás-kefires sütivel és egy kis piros szőlővel édesítettünk meg. Reméljük, hogy ősszel már teljes létszámmal találkozhatunk!

Jánosi Veronika és Molnárné Tóth Andrea
közösségi civilszervező

A klubhelységet a XIII. kerület Önkormányzata biztosította számunkra, melyet ezúttal is szeretnénk megköszönni!