Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Angol teadélután a zuglói klubban

2022. április 27.

 

2022. április 13.

Klubnapunkon Czagány Izabella megismertette velünk az angol teák fajtáit, történetét és az angolok teázási szokásait. Angliában leginkább a Kelet- Indiából származó fekete teát isszák, ez sokkal karakteresebb ízű, magasabb a koffein tartalma, mint a zöld vagy oolong teának. Az angol teák kapcsán leginkább az Earl Grey teák a legismertebbek, ezeket bergamottal gazdagítják, ettől lesz különleges aromája ennek a teának. Ezt a teát II. Earl Grey egykori angol miniszterelnökről nevezték el. A teázás hagyományát II. Károly király portugál felesége, Chaterine de Braganza infánsnő teremtette meg Angliában. A teaivás rituáléját nem az angol felsőosztály találta ki, hanem lemásolták a kínai rituálét, ma is ezt követve készítik. A délutáni teázásnak, azaz a dohányzóasztalokon felszolgált „Low tea”-nek több verziója is létezik. A cream és a light jelölés mellett létezik full tea is. Ez utóbbi az, ahol a tea mellé szendvicseket és édességet is kínálnak. A cream esetén a scone nevezetű pogácsa szerű péksüteményt szervírozzák lekvárral. A délutáni tea pedig akkor light, ha a vendég a tea mellé scone-t és édességet is kap.

Iza is ezzel a szertartással készítette el nekünk az általunk kiválasztott Earl Grey teát. Volt, aki angolosan tejjel, ízesítés nélkül vagy a nálunk megszokott módon cukorral, citrommal ízesítve fogyasztotta. Mi a full teát választottuk és uborkás szendvics falatkákat, scone-t és skót kekszet fogyasztottunk a teához. A szendvics és a sütemények fogyasztásának is fontos sorrendje van, először a szendvicset, majd a scone-t és legvégül az aprósüteményeket kell a tea mellé fogyasztani. A scone egy skót édes pogácsa, amit többnyire gyümölcs lekvárral, vajjal, esetleg mascarpone-val fogyasztanak. A skót keksz egy egyszerű, néhány alapanyagból gyorsan összeállítható édes keksz, amit különböző formára szaggatnak és úgy sütik meg.

Egy klubtag kezében a mascarpone-s, eperdzsemmel megkent scone.

Végül egy első szedésű Darjeeling teát kóstoltunk, ez hidegen is elkészíthető, ezért mi is így ittuk.

Iza nagyon sok érdekességet mesélt a teákról, szedésükről, tárolásukról, fogyasztásukról, így tudatosabbá tette számunkra, hogyan válasszunk teát.

Kellemes délutánt töltöttünk együtt, sok információval lettünk gazdagabbak.

Kiss Márta, Tanai Csaba
Közösségi civilszervezők