Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Angyalfolki utcabál

2018. szeptember 9.
Az angyalfolki utcabálon két gyerek ismerkedik a Braille-írógéppel

Minden évben, amikor augusztus utolsó hétvégéje okán a nyártól vesznek búcsút Budapest lakói, megrendezésre kerül egy különös utcabál Angyalföldön. Ez az Angyalfolki utcabál névre keresztelt rendezvény, ahol nagyon sokféle élmény várja mindazokat, akik hajlandók a Dagály utcában sétálgatni, melyet aznapra lezárnak a forgalom elől. Ezen a rendezvényen az Egyesületünk is jelen volt, ahogyan minden korábbi alkalommal is.

Az Egyesületünk sátrán egy kék alapon fehér kiírás tudatja, hogy miénk a sátor, mögötte a lámpások molinója

Az utca elején egy hatalmas színpad fogadta a látogatókat, számos étkezőhellyel körülbástyázva. Onnan a Duna irányába indulva nagyon sok sátor várta a sétálókat, ahol a kerületi civilek mutathatták meg magukat és az általuk kínált élményekből szolgáltathattak ízelítőt. A kialakításnál ügyeltek arra is, hogy a gyerekeknek is nagyon vonzó legyen, ezért állatok és mini játszóterek sokasága tette színesebbé a sátorvárost. Ehhez igazodva mi is lufikkal és cukrokkal csalogattuk magunkhoz a kicsiket és a nagyobbakat is, valamint a szüleiket, nagyszüleiket.

A sátorban egy hatalmas molinó a lámpásokat hirdeti, körülötte lufik

Nagy meglepetést okozott számunkra az, hogy a korábbi évekből megismert arcocskákat láthattunk, akik már egyszer-kétszer megfordultak a kitelepülős alkalmainkon és szélesre tárt karokkal, hatalmas mosollyal rohantak hozzánk. Többen közülük azt kérték, hogy írhassanak a Braille-írógépen, mert egy korábbi alkalom óta a fejükben járnak az ötletek és szerették volna megvalósítani. Örömmel helyt adtunk ezeknek a kívánságoknak és meglepve tapasztaltuk, hogy némelyikük már elég sok betűt meg is tanult a Braille-írásból! Igazolva látjuk ebben is, hogy hasznos a szemléletformáló alkalmakat rendszeresen és sokszor ismételni, mert olyan mélyre hatoló eredményekkel jár, amelyet néhány iskolai alkalom nem tudna elérni.

Az angyalfolki utcabálon két gyerek ismerkedik a Braille-írógéppel

A szervezők reklámkampánya miatt azonban sok felnőtt ember is megtalált minket. Ismét megkerestek minket olyanok, akik a kerületben élnek és még nem kerültünk kapcsolatba velük, noha látássérültek. Mások azért jöttek hozzánk, mert a rokonaik lettek látássérültek és tanácsokat, segítséget kértek. Mivel sajnos sokszor eleredt az eső és fújdogált a hideg szél, nem volt akkora tömeg nálunk, hogy ne lehetett volna elmélyült beszélgetéseket folytatni. Nagyon örülünk annak, hogy ez a rendezvény alkalmat teremtett ezekhez a találkozásokhoz!

Az angyalfolki utcabálon egy látogató Braille-írást dekódol

Az említettek miatt is nagyon hálásak vagyunk az angyalföldi szervezőknek, mert ezeken a programokon keresztül olyan lehetőségeket kapunk, melyeket saját erőből csak nagyon nehezen érhetnénk el. Ezúton is szeretnénk nekik köszönetet mondani és izgatottan várjuk a következő alkalmakat is!

Tóth Andrea
közösségi civilszervező