Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Aszódon jártunk

2016. szeptember 20.

Az Aszódon lévő Petőfi Múzeum nagyon szívélyesen fogadott minket és előre készülve az érkezésünkre, gondosan előkészítette a tárlat tapinthatóvá tételét. A kiállítási anyag nem csupán Petőfi Sándor aszódi éveit, hanem a helyi társadalom történetének a tárgyi emlékeinek a bemutatásával is foglalkozik.

20160901_11435320160901_105146

Elsőként a térség neolitikumbeli emlékeit ismerhettük meg. Ezen tárgyi emlékek az akkori társadalom hulladéktároló gödreiből kerültek elő. Több más mellett, a kezünkbe foghattuk az akkori kor gazdag hölgyeinek a karkötőit, valamint a szegényebbek által hordott utánzatát is. Megtudtuk azt is, hogy a múzeum foglalkozik a bemutatott tárgyak másolatainak az előállításával is abból a célból, hogy a jövőben minden látogató a kezébe vehesse majd ezeket.

Egy másik teremben a XVIII. és XIX. századi mezőgazdaságot ismerhettük meg. Szintén a kezünkbe foghattuk a korabeli szerszámokat, melyeket a gabonával, a szőlővel vagy a mézzel való foglalatoskodás során használtak.

20160901_105120 20160901_1052031

Egy újabb helyszínen megismerhettük a kenderből történő ruhakészítést lépésről-lépésre, minden eszközt kipróbálhatva. Olyanok kerültek a kezünkbe, mint például a tiloló és a kenderfésű, de megismerhettük a sulykolót és az úgynevezett drukkolóasszonyok eszközeit is. E furcsa fogalom azt a valakit jelölte, aki a ruhák nagyon szép hímzését készítette elő, a minták előnyomásával.

A múzeum egy újabb helyszínén megismerhettük a helyi Petőfi-kultusz emlékeivel, valamint Petőfi aszódi éveivel. Megtudhattuk, hogy Petőfi Aszódon vált igazi költővé, láthattuk az osztályzatait, a jegyzeteit és a tankönyveit is.

A látogatás végén egy XIX. századi zongorát is kipróbálhattunk, melyen az egyik kolléganőnk rögtönzött egy miniatűr koncertet, ezt örökíti meg az egyik fényképünk is.

A múzeumlátogatás rendkívüli élmény volt, de ezt a kiállítási anyag tapinthatóvá tételén túl az is segítette, hogy nagyon színvonalas szóbeli tárlatvezetést is kaptunk. E miatt mindenkit bátorítunk arra, hogy nyugodtan látogassa a programjainkat. Ha látássérült, akkor minden tekintetben befogadható élményekhez juthat, melyeket egyéni látogatóként nem tapasztalhat nem. Ha pedig ép látású, akkor azért, mert olyan élményekben lehet , amihez általában máshogy nem juthat hozzá, ahogyan ez Aszódon is történt.

Doktor Kata és Hulé Kati
közösségi civilszervezők