Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Audionarrációs filmklub

2018. február 21.
A képen a film egy plakátja látható, amelyen a szerzetesek egy asztal körül ülve vidáman néznek a kamera felé

Mit nézünk meg?
A film címe: Emberek és istenek

Mit érdemes tudni a filmről?
Magyarul beszélő, francia filmdráma, 122 perces, 2010-ben készült.

Miről szól a film?

A film a 90-es évek közepén játszódik egy algériai, hegyi falucskában. 8 francia ciszterci szerzetes élt itt együtt a helyi muszlimokat segítve békességben egészen addig, amíg felfegyverzett, fundamentalista szélsőségesek meg nem támadták a falut. Végül ezek az iszlamista radikálisok elraboltak és megöltek hét szerzetest, akiknek nem sokkal az események bekövetkezte előtt lehetőségük volt arra, hogy döntsenek saját sorsuk alakulásáról.

A történet lassan bontakozik ki. Először megismerjük a szerzetespapok életét, személyiségét, kapcsolatrendszerét, a szegénységben élő falusiakat. A film elején látjuk őket, amint sétálnak, fát cipelnek, gyógyítanak, olvasnak, tesznek-vesznek, végzik a szertartásokat, vagyis látszólag nem történik semmi. Olyan, mintha regényt írna a rendező: minden részlet, szín, hang és mimika fontossá kezd válni.

A döntéshozatal lassú és nehézkes folyamatát megjelenítő film Cannes-ban nagydíjat kapott. A film személyes történeteken keresztül érzékelteti a vallási és erkölcsi döntéshozatallal járó feszültségeket. Sorra merülnek fel az élet legfontosabb kérdései. Vajon mennyire hívő az ember, ha éppen a saját életéről van szó? Mit jelent a vallás, mit a közösség és mit a személyes felelősség? És amikor Christian atya azt mondja társának, hogy egyszer már feláldoztad az életed, akkor minden érthetővé válik a néző számára is, kiderül, hogy valójában kérdések sincsenek.

“Én azt mondtam: Ti istenek vagytok, mindnyájan a Fölséges fiai. De meghaltok, mint más ember, elhullotok, mint akármelyik főember” – hangzik a mottó, amely köré Xavier Beauvois a filmet felépítette.

Tehát olyan emberekről szól a történet, akik életükben Istent szolgálják, és halálukban egyszerre jelenik meg az isteni és az emberi lényeg.

Xavier Beauvois filmje a Cannes-i fesztiválon elnyerte a Nagydíjat és a keresztény filmes közösség díját, az Ökumenikus Díjat. A kritikai- és fesztiválsikereken túl a film a vetítőtermekben is nagy sikert aratott, például Franciaországban közel négymillióan látták, és négy hétig vezette a nézettségi listát is. Magyarországon is sikerfilm lett.

Figyelem! A vetítés után egy bögre finom, meleg tea és sütemények mellett beszélgetést is tervezünk a látottak és hallottak kapcsán.

A filmklub időpontja:
2018. február 23. péntek, 17.00 órától nagyjából 20.30 óráig.
A minél pontosabb kezdés érdekében 16.45 órától várjuk az érdeklődőket.

Az élő narrációt Bieber József biztosítja.

Természetesen látó családtagot, barátot, ismerőst is szívesen látunk.

Helyszín:
Néhány lépésre a Thököly út és Gizella út kereszteződésétől, egy magánlakás tágas és kényelmes nappalijában.

Megközelíthető:
a 7-es buszcsalád bármelyik tagjával, továbbá 5-ös, 8E-s, 108E-s, 110-es, 112-es, 133E-s autóbuszokkal, valamint 72-es trolibusszal és az 1-es villamossal.

Költségek:
Az együttlét költségeit egymás közt megosztjuk. A legelső részvétel úgynevezett kóstolóalkalom, azaz a program ingyenesen kipróbálható.

Jelentkezni és bővebb információkat kérni legkésőbb a program előtti csütörtök 20.00 óráig a következő e-mail címen lehet: bieber.m@freemail.hu

Kérem a tárgysorban feltüntetni: Audionarrációs filmklub felnőttek részére.

Bieber Mária

A képen a film egy plakátja látható, amelyen a szerzetesek egy asztal körül ülve vidáman néznek a kamera felé

A kép forrása: mafab.hu