Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Zuglói klubdélután

2018. február 21.
A képen a zuglói tagok egy asztal körül ülnek

Februári klubnapunkon, amit 2018. február 14-én tartottunk a Zuglói Civil Házban (Bp. Csertő park 12.) 14-16 között. Örömmel köszöntöttük három tagunkat, akik először látogattak el hozzánk és a klubnap végén nagyon pozitív élményekkel távoztak. Ez azért nagy öröm számunkra, mert nagyobb lendületet ad a munkánkhoz és bízunk abban, hogy minél többen eljönnek majd közénk és megismernek bennünket, a munkánkat és felismerik, hogy jó közösségben lenni, ahol megoldást találhatunk, a problémákra vagy csak jól érezhetjük magunkat a közös beszélgetések, kirándulások alkalmával.

A képen a klub tagjai beszélgetnek egymással egy asztalnál ülve

Klubnapunkon a Szemléletmód munkatársai lettek volna a vendégeink, sajnos betegség miatt nem tudtak eljönni, ezért március 14-i klubnapunkra várjuk őket újra. Így kötetlen beszélgetéssel, ismerkedéssel kezdtük ezt a délutánt. Miután mindenki bemutatkozott, elmondtuk tagjainknak, hogy egyesületünk szeretettel várja az önkénteseket, akik lehetnek akár az unokák is, szívesen fogadunk pártoló tagokat és az adó 1% felajánlásáról is szót ejtettünk.

Elmondtuk, hogy 2018-ban a Zuglói Önkormányzat támogatásával, tagjaink között 20 db FUTÁR-távirányítót tudunk kiosztani, amire várjuk a jelentkezőket. Bemutattuk a FUTÁR-távirányítót és beszéltünk, arról, hogy milyen fontos segítséget nyújt a látássérült emberek közlekedésében. Tagjaink körében nagy sikert aratott és azonnal jelentkeztek is az igénylők közé.

A képen a zuglói tagok egy asztal körül ülnek

Mivel klubnapunk egy elég jeles napra esett (Bálint nap, Valentin nap), ezért beszéltünk eredetéről. Február hónap többi jeles napjait is számba vettük, mint például Balázs napját, Julianna, Zsuzsanna napját, nem feledkeztünk meg Mátyásról sem, „aki ha jeget talál, töri, ha nem talál, akkor csinál” és a hozzájuk fűződő érdekességekről, népi hiedelmekről.

Február 14-e nemcsak a szerelmesek napja, hanem az Epilepsziások Világnapja is, védőszentjük Szent Bálint, erről is ejtettünk néhány szót és megemlítettünk néhány hírességet is, akik ebben a betegségben szenvedtek. Például Julius Ceaser, Napoleon, Nagy Péter cár, Lord Byron, Dosztojevszkij.

Ebben az évben Hamvazó szerda is február 14-ére esett. Ez egy mozgó ünnep, és a nagyböjt kezdetét jelzi, húsvét előtti negyvenedik nap. Ezen a napon katolikus pap hamuval keresztet rajzol a hívek homlokára. A hamuval hintés ősi jelképe a bűnbánatnak, mivel a hamu az elmúlásra, a halálra figyelmezteti az embert. A népi hiedelem szerint a hamvazkodásnak tisztító, gyógyító hatása van, és távol tart minden bajt és gonoszt. A hamu egyszerre jelképezi az elmúlást és a megtisztulást. Profánnak tűnik talán felemlegetni, hogy dédanyáink hamuval tisztították az edényeket, ez volt a legjobb súrolószer. A földbe trágyaként keverték a hamut, meséinkben pedig a szegénylegény el sem indult szerencsét próbálni hamuban sült pogácsa nélkül.

Februárban tartják Mohácson a Busójárást, erről a népszokásról is beszélgettünk. A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása. A busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Régen Farsangvasárnap reggelétől Húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság. A busójárás a más népek hiedelemvilágában is megtalálható télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló ünnepek családjába tartozik. Éppúgy rokonságot mutat a Riói és a velencei karnevállal, mint az afrikai népek szokásaival.

Klubdélutánunk jó hangulatban, gyorsan eltelt. Még egyszer megbeszéltük tagjainkkal a múzeum látogatás részleteit, amit 2018. február 23-ára tervezünk a Magyar Nemzeti Múzeumba.

Kiss Márti és Tanai Csaba
közösségi civilszervezők