Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Audionarrációs kérdezz-felelek (1. rész)

2017. augusztus 14.
Két férfi fekete sziluettje, egyikük papírlapot tart kezében, közben beszélgetnek, a másik fél gesztikulál. Mindketten egy-egy erősen kontrasztos hatású kék forgószékben ülnek.​

Alább, egy számomra különösen értékes és inspiráló véleményt, visszajelzést olvashatnak. A válaszadó Németh Orsolya, egyesületünk egyik alapítója és volt alelnöke, akinek a fizikai és infokommunikációs akadálymentesítés, valamint a szemléletformálás nem csupán szívügye, de szakterülete is.

Két férfi fekete sziluettje, egyikük papírlapot tart kezében, közben beszélgetnek, a másik fél gesztikulál. Mindketten egy-egy erősen kontrasztos hatású kék forgószékben ülnek.

1. kérdés: Hogy érezted magad a kulisszabejáráson? (Elegendő volt a személyi segítés? Mindent meg tudtál vizsgálni közelebbről?
Minden kérdésedre választ kaptál?)

Válasz: Igen. A bejáráson jól éreztem magam és külön öröm volt, hogy a színészekkel is találkozhattunk és rajtuk nézhettük meg a jelmezeket, mivel erre nincs minden darab esetében lehetőség. A segítség és az információ is elegendő volt.

2. kérdés: Hallható, érthető és értelmezhető volt a narráció az előadás alatt?

Válasz: Igen. Itt jegyezném meg, hogy nagyon tetszett, hogy a darab kezdése előtt mindenkit személyesen megszólítottál, hogy hall-e. Viszont a hangerő megfelelőségére való rákérdezést én nem erőltetném, mivel a készülékeken van hangerő-szabályzó, ami vakon is egyértelműen érzékelhető és könnyen használható.

3. kérdés: Elegendő volt a narráció mennyisége vagy többet igényeltél volna?

Válasz: Nekem elegendő volt, nem tudom, mi lett volna még, amit érdemes lett volna elmondani.

4. kérdés: Zavarta a narráció a színpadi szöveg érthetőségét?

Válasz: Néhány esetben igen, de a darab követését ez számomra nem befolyásolta, az összecsúszás bizonyos esetekben elkerülhetetlen szerintem.

5. kérdés: Értelmezhető volt a mozgások leírása?

Válasz: Igen, a lényeg átjött.

6. kérdés: Be tudtad azonosítani a színészek hangját a karakterüknek megfelelően az előadás alatt?

Válasz: Igen. Megkönnyítette a dolgomat, hogy mindössze öten voltak, sok szereplős darabnál vagy filmnél ez nekem gondot szokott okozni és rend szerint ebben is nagy segítséget jelent számomra a narráció.

7. kérdés: Van bármilyen igényed, ötleted a narráció kapcsán, amit szívesen megosztanál velem?

Válasz: Érdekes lenne egyszer meglátogatni a helyiséget, ahonnan „jön” a narráció. Tudom, hogy volt már egy kétalkalmas bejárás az AJAMK-ban (Angyalföldi József Attila Művelődési Központ – a szerk.), de ha lenne rá lehetőség, ez még kifejezetten érdekes lenne egy-egy darab előtt vagy akár után is.

Köszönöm a válaszadást!

S. Tóth Erika
audionarrátor, kommunikációs munkatárs
Mobil: +36 30 755 6983
E-mail: vgyke.audionarracio@gmail.com
Facebook: www.facebook.com/vgykeaudionarracio