Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Az eddigi legizgalmasabb Főzőcske

2018. március 30.
Az elkészült zöldségleves tésztával

Ismét megrendezésre került a Főzőcske névre keresztelt programunk, mely arra hívatott, hogy kicserélhessük a főzéshez kötődő tapasztalatainkat, kipróbálhassunk eddig nem használt eszközöket. Ezúttal azonban kissé a beszélgetésnek szerettük volna átadni a terepet és egy könnyebb ételt választottunk, zöldségkrémlevest, ropogós levesgyönggyel és reszelt sajttal, ám egy kis baki miatt máshogy alakult a történet és izgalmas, pörgős délutánná alakult át a program.

Mivel rossz alkatrészt vittünk el a programra, így a botmixer használatát nélkülöznünk kellett. Ez azonban rutinos háziasszonyok nemhogy nem szegte a lelkesedésünket, hanem egyből elindult a problémamegoldó ötletelés és egy kis turpissággal nagyon finom tésztás zöldséglevest készítettünk, szinte a semmiből.

Az elkészült zöldségleves tésztával

Míg egyikünk beszerezte a rögtönzött leveshez az utolsó és egyben a legfontosabb alapanyagot, addig arról beszélgettünk, hogy ki mikor és hogyan tanult meg főzni, mik azok az ételek amiket szívesen fogyaszt és készít el magának vagy családjának? Az otthon anyukáktól , nagymamáktól ellesett praktikáktól egészen az iskolában kialakított tankonyhán tanultakig széles palettán hangzottak el a különböző történetek.

Krisztike leves kavar

Az utolsó alapanyag érkezését követően elkészült az áhított levesünk, melynek a receptje a következő:

Hozzávalók 6-7 fő részére:
– 1 kiló mirelit mexikói leveszöldség
– 2 liter víz
– két teáskanál ételízesítő
– két csomag kínai tésztás leves (de csak a tészta)

Elkészítés:
A zöldséget a vízzel felrakjuk majd ízesítjük ételízesítővel és puhulásig alacsony fokozaton főzzük. Nekünk ez körülbelül 30 perc volt, majd mikor az összes zöldség megpuhult, a kínai tésztás leves tésztáját beleraktuk és körülbelül 5 percig hagytuk, hogy az ízletes zöldséglevünkben megpuhuljon.

Mikor megpuhult a tészta találtuk és közösen elfogyasztottuk.

A képen az látható, amint a klubtagok megeszik amit elkészítettek

Azt gondoljuk, hogy a  közös főzés egyszerre közösségi élmény és tapasztalatcsere. Most nagyon szépen láthatóvá vált, hogy egy félig elrontott ételt meg tudunk menteni a közös gondolkodással és a közös cselekvéssel, mindenféle idegeskedés és ingerültség nélkül. Mindenkit sok szeretettel várunk a következő alkalomra is, aki szeretne ilyen élményekhez jutni!

Tóth Andrea
közösségi civilszervező