Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Az új ezres és a látássérültek

2017. augusztus 29.
A képen az új ezerforintos bankjegy látható

Az új ezerforintos bankjegy bemutatásáról szóló sajtóeseményen részt vett Bódi-Schubert Anikó, az MNB Pénzkibocsátási stratégiai főosztályának vezetője is, akit a Pénzcentrum arról kérdezett a sajtótájékoztató után, hogy figyelembe vették-e a vakok és gyengénlátók speciális igényeit a bankjegyek kialakításakor.

Vakok és gyengénlátók számára, úgy szoktunk fogalmazni, hogy a tapintással történő azonosítást segítő jeleket helyeztünk el a bankjegysorozaton, címletspecifikusan. A bankjegyen, hogyha szemből nézzük, akkor a jobb alsó sarkán is található tapintással érzékelhető azonosítóelem. Továbbá az értékjelzések, a Magyar Nemzeti Bank, az ezer forint felirat és a portré egyes elemei is mind metszetmélynyomtatott elemek, tehát tapintással is ellenőrizhetőek

– mondta el a főosztályvezető.

A Pénzcentrum az interjú után megkeresett egy érintettet, aki a főosztályvezető által elmondottakkal kapcsolatban annyit jegyzett meg, hogy vakként nem igazán tudja, hogy mikor, melyik irányból nézi a bankjegyet, így az azon elhelyezett segítőjeleket sem feltétlenül szokta megtalálni.

Arról is megkérdeztük az MNB munkatársát, hogy ezek a kidomborodó elemek nem gyengülnek, kopnak-e el a bankók mindennapi használata miatt.

A képen az új ezerforintos bankjegy látható

A kép forrása: http://www.mnb.hu/letoltes/2017-forint-fuzet-hun.pdf

Természetes tulajdonságuk, hogy elkopnak a használat során, de mivel az előző bankjegysorozathoz képest ezek a metszetmélynyomtatott elemek jóval erősebbek, ezért vélhetően a forgalomban is tartósabbak lesznek. Ezen túl a bankjegyek színvilága a gyengénlátók számára segíti az azonosítást, csökkenti az összetéveszthetőséget. Azok számára, akik teljesen elvesztették látásukat, az eszközzel való azonosítást támogatja és javasolja a Magyar Nemzeti Bank – nyilatkozta lapunknak Bódi-Schubert Anikó.

Megkerestük a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségét, hogy egyeztetett-e velük az MNB, mielőtt elkezdték az új sorozatú bankjegyek kibocsátását. Erre a kérdésünkre nem kaptunk egyértelmű választ, mindemellett Nagy Sándor elnök telefonon elmondta, 19 millió forintot nyertek a jegybank társadalmi felelősségvállalási pályázatán, mely összegből 202 okostelefont tudtak venni vakok és gyengénlátók számára (Magyarországon sok nagyságrenddel nagyobb a vakok és gyengénlátók létszáma – a szerk.). A készülékekre telepítettek egy applikációt, mely képes beolvasni a különböző forintbankjegyeket, és hang segítségével igazítja el a fogyatékossággal élőket azzal kapcsolatban, hogy milyen címletet tartanak épp a kezükben.

A szervezet elnöke közölte, hogy az okostelefonos applikáció segítségével egy több rekeszű pénztárcába érdemes helyezni a bankjegyeket, így fizetéskor pontosan tudhatja egy vak vásárló is, hogy mekkora címletű bankjegyet nyújt át a kasszásnak. Nagy Sándor arról is beszélt, hogy visszajáró esetén a bolti dolgozók bankjegyenként szokták közölni a látássérült vásárlóval, hogy épp milyen címletet adnak vissza. Ezzel a módszerrel kapcsolatban jók a tapasztalatok, nem szokott olyan jelzés érkezni a szervezethez, hogy vakokat vágnának át a boltokban.

A bankkártyás fizetés persze a vakoknak is elérhető, ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott a szövetség elnöke, hogy a helyszínen nehéz meggyőződni arról, hogy a jó összeget vonták-e le a számláról, ám érdemes eltenni a blokkot és a bizonylatot is, és később egy látó segítségével ellenőrizni azokat.

A hír forrása: https://www.penzcentrum.hu