Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Az újpesti látássérültek betekintettek a régi színészek világába!

2017. november 8.
A képen: Erika ül egy zongora elött

Délután indultunk a város forgatagába, hogy megnézzük a Bajor Gizi Színészmúzeumban kiállított érdekességeket. Nagyon kíváncsian léptünk be a villába, amely nagysága miatt kastélynak is mondható.

Bajor Gizi emlékszobájában hagyatékából, a pályafutásáról, és magánéletéről kapunk ízelítőt. Az alapító, Gobbi Hilda mellé Jászai Marit és Márkus Emíliát emelte ki a magyar színháztörténelemből saját emlékszobákkal a kiállítás. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet rendkívül gazdag anyaga lehetőséget biztosít arra, hogy sokszínűen mutathassa be a magyar színháztörténet különböző korszakait, jeles alakjait, fontos eseményeit.

A Nemzeti Színház történetének több mint száz évét mutatják be a kiállított tárgyak. Az emeleti tematikus szobákban (operett, táncművészet) és a színház kulisszatitkaiba bepillantást engedő tárgyak vártak bennünket. Két nagy példakép emlékszoba látható még: Jászai Marié a múlt század tragikájáé, és Márkus Emíliáé, aki hetvenöt évet töltött színpadon.

A képen: a tagok az első szobában állnak.

A többi emlék azoké a művészeké, akik leginkább a Nemzeti Színház előadásaihoz kapcsolódnak. Rózsahegyi Kálmán, Németh Antal, Jávor Pál, Váradi Hédi, Major Tamás és alkotótársai. Még egy csodával találkoztunk a folyosón haladva. Nézelődés, közben hallgattuk a gramofonból áradó eredeti muzsikát. Szép ruhákat láttunk a vitrinekben, melyeket az előadásokon viseltek.

A képen: Erika ül egy zongora elött

A színpad, és előtte a szép faragott székek, a páholyok szépsége megmutatta milyen volt a színház berendezése.

a képen: Panka és egy tag a balett lépéseket próbálgatják

Mindannyian megcsodáltuk ezt a titokzatos életet. A színház világa és szelleme végig járta az egész épületet. Sokáig néztük volna még ezeket a rejtelmes, csodálatos emlékeket, de az idő eljött a búcsúzásra. Nagyon sok élménnyel indultunk hazafelé.

Kulman Tiborné, Széles Attiláné
közösségi civilszervezők