Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Évforduló

2018. december 14.
A csoportképen a Klub alapítója, Marika néni, a dabasi egyesület elnöke, Editke, valamint a VGYKE elnöke, Fodor Ágnes látható, illetve Ádámné Szladovits Valéria, a VGYKE egyik vezetője

A november mindig várakozással teli hónap a Dabas és Térsége Látássérültjeinek Egyesülete számára – és nemcsak a karácsony közeledte miatt. 1993-ban ebben a hónapban alakult meg az Együtt Könnyebb Klub, amely most, 25 évvel később egyesületi formában nyújt segítséget, vigaszt, támogatást, szórakozást a tagjainak.

November 22-én már megmutatta magát a tél, a hosszúra nyúlt indián nyár után ködös, szitálós napra ébredt a város. A Kossuth Művelődési Központban készült a meleg tea, a forralt bor, az Érdi SZC Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola felszolgáló tanulói és tanárnőjük készítették a szendvicseket, tálalták a süteményeket, Roicsik Lászlóné Editke pedig várta meghívott vendégeit az ünnepségre.

Az esemény elején zenélő ovisok láthatóak a képen, a nyakukban dobokkal, melyen ütőkkel játszanak

A Bóbita Óvoda Csiga csoportja alapozta meg a hangulatot, akik dobos ovisokként megadták a nap ütemét.

– Szeret a Jóisten, mert mindig ennyi jó ember van körülöttem – mondta Editke, miután megköszönte a hosszú évek támogatását Dabas Város Önkormányzatának és a városvezetésnek, a Kossuth Művelődési Háznak, az Átrium Idősek Otthonának, és mindenkinek, az elmúlt negyed században valamit tett ezért a közösségért. Kiemelte a család és a barátok, a munkatársak, önkéntes segítők, egyes vállalkozók munkáját, türelmét, felajánlását, amellyel a sokszor járultak hozzá a rendezvények – és a mindennapok sikeréhez.

A csoportképen a Klub alapítója, Marika néni, a dabasi egyesület elnöke, Editke, valamint a VGYKE elnöke, Fodor Ágnes látható, illetve Ádámné Szladovits Valéria, a VGYKE egyik vezetője

Editke 1999-ben lett tagja az Együtt Könnyebb Klubnak, amelyet Erdélyi Lajosné Marika néni alapított 1993-ban. Editke akkor, egy hirtelen jött szembetegség miatt veszített el látásának jelentős részét, így ott kellett hagynia a pedagógusi pályát. Elment a klubba, ahol új otthonra lelet. Jakab Éva doktornő ugyan mindig biztatta, hogy nem dőlt össze a világ, de ezt nehezen hitte el. Az első összejövetel után azonban rájött, hogy olyan új ajtók nyíltak előtte, amelyek létezéséről addig nem is tudott. Marika néni mellett lassan megtanult mindent (még a sajtos tallér elkészítési módját is), majd átvette a klub vezetését. Jó földbe hullott a mag – mondta az idén 90. születésnapját ünneplő Marika néni, ezzel ismerve el Editke munkáját.

– Itt semmi nem változik, mindenki ugyanolyan, mint 10 évvel ezelőtt. Nagyon jók az emberek, tesznek, dolgoznak. Pontosan tudják: együtt könnyebb – mondta Fodor Ágnes, a VGYKE elnöke, aki először tíz éve érkezett Dabasra. Marika néni az elsők között támogatta a fejlődést, amikor az Európai Uniós csatlakozást követően az egyesületeknek hivatalos formát kellett ölteniük. Ez hatalmas lökést adott nekem is. Hiszen ha itt ezt tudják és értik, máshol is elérjük a követelményeket – emlékezett vissza az elnök asszony a 2005-ös változásokra.

Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Egyesületének elnöke felesége, Nagyné Berke Mónika kíséretében érkezett. Mónika egy ideig szintén betöltötte a DATLE elnöki posztját. Fiatal lányként ismerte meg a dabasiakat, most férje oldalán tért vissza gratulálni. Szép élmény ide eljönni és azt látni, hogyan zajlik párbeszéd egy civil szervezet és a város, valamint a többi egyesület között – mondta Nagy Sándor és Mónika.

A Gyóni Géza Nyugdíjas Klub tagjaival egyre szorosabb a kötelék, a tagok részt vesznek egymás programjain. A Reménysugár Fogyatékosok Napközi Otthona is állandó szereplője a rendezvényeknek. Antal Tünde és az otthon lakói most éppen adventi koszorúval lepték meg a jubileumi rendezvényt.

Pálinkásné Balázs Tünde alpolgármester – miután többször kapott méltatást a DATLE részéről – meghatottan köszönte meg az elmúlt évek emlékeit. Kiemelte, hogy nehéz megszólítani az embereket, főleg a sorstársakat, azonban ennek az egyesületnek ez a kezdetektől sikerült.

– Nemrégiben voltam a Rádió Dabas stúdiójában, ahol erről az ünnepségről beszélgettünk. Azt kérdezték tőlem, hogy a gyertya elfújásakor mit fogok kívánni. Én azt kértem, hogy minden így maradjon. Amíg ennyi jó ember vesz körül, nem lehet baj – mondta búcsúzóul Editke, majd elvegyült a sorstársak között, hogy mindenkinek adjon a rá jellemző optimizmusból.

DATLE