Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Azt mondta a rendőrség: az ősszel is vigyázzunk értékeinkre!

2018. október 13.
A kispesti klubtagok egy asztalnál ülve hallgatják az előadást

Megtartottuk szeptemberi klubnapunkat melynek vendégei Börcsök Gáborné rendőr százados, és Sütő Antal nyugalmazott rendőr alezredes voltak, a XIX. kerületi rendőrkapitányságról.

Börcsök Gáborné, Katika beszélt a nyaklánc, táska kitépésről, temetői lopásokról, besurranó tolvajokról, betöréses lopásokról, trükkös lopásokról, trükkös csalásokról. Hasznos tanácsokkal látott el bennünket a vagyonvédelemmel kapcsolatban, és érdekes történeteket mesélt, amiből mindenki levonhatta a tanulságot. Kipróbálhattuk az elektromos éket, és szórólapokat is hoztak.

A kispesti klubtagok egy asztalnál ülve hallgatják az előadást

Sütő Antal a Fehér Gyűrű Egyesületet és az Áldozatsegítő Szolgálatot mutatta be, és a 112-es nemzetközi segélyhívó számról beszélt.

Milyen esetekben hívható a 112? Emberi életet vagy a környezetet veszélyeztető helyzetben, például: tűzesetnél, balesetnél, bűncselekménynél, természeti katasztrófánál, csakis vészhelyzetben!

Ne a 112-t hívjuk, ha csak információra van szükségünk (például hol van ügyeletes kórház éjszaka), ha kisebb műszaki meghibásodás történik a környezetünkben (például csőrepedés), vagy ha szemmel láthatóan nincs vészhelyzet, és nem igényel sürgős beavatkozást az eset.

Érdemes tudni, hogy a 112-es szám SIM-kártya nélküli mobiltelefonról is hívható! A vakriasztást minden esetben lenyomozzák, és szigorúan büntetik.

A Szent Mihály napi hagyományokról is sok érdekes dolgot megtudhattak klubtagjaink.

Az őszi kvíz túl könnyűnek bizonyult. Októberben nehezebb kérdések lesznek.

A kispesti klubnapon a tagok egy asztalnál ülve nasiznak

Bemutattuk új kolléganőnket Bönde Katát, aztán aktuális témákkal foglalkoztunk. Hívtuk tagjainkat október 3-i programunkra. A kerületben szobornéző sétát tervezünk. Mohay Orsolya művészettörténész a Nagy Balogh János emléktáblát, a Nagy Balogh szobrot és a Hősi emlékművet mutatja be (narrálja). Október 18-i klubnapunkra Varró Mariann művelődésszervezőt hívjuk a KMO-ból. November 15-i klubnapunkra a VGYKE Ügyfélszolgálata és Ozvári-Lukács Réka jogász jön, aki a fogyatékos személyek jogait ismerteti, és azt is megtudhatjuk, mit tegyünk jogsérelem esetén? Ha valakinek személyes jogi kérdése van, kértük juttassa el hozzánk, és továbbítjuk Ozvári-Lukács Rékának.

Domoszlai János Dél-Amerikai melódiákkal fokozta a hangulatot, miközben kenyérlángost majszoltunk és szőlőt szemezgettünk.

Őszi klubnapunkon mindenki jól érezte magát. Volt művelődés, játék, zene, sok információ a következő klubnapokkal, programmal kapcsolatban, és új kolléganőnkkel ismerkedhettek klubtagjaink.

Külön köszönetet mondunk Börcsök Gábornénak és Sütő Antalnak, hogy elfogadták meghívásunkat, és a sok hasznos tanácsnak, amivel kivédhetjük, hogy a bűnözők áldozataivá váljunk!

Itt van az ősz, itt van ujra,
S szép, mint mindig, énnekem.
Tudja isten, hogy mi okból
Szeretem? de szeretem.
(Petőfi Sándor)

Bernát Zsuzsanna és Puchnyák István
közösségi civilszervezők