Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Zugló is mögöttünk áll

2016. december 14.
Kép forrása: zuglo.hu

Kép forrása: zuglo.hu

Mennyire áll Önhöz közel ez a téma?

A szociális ügyekért és köznevelésért felelős alpolgármester vagyok, így egyrészt munkaköri kötelességem, hogy fontos legyen számomra, másrészt emberileg is nagyon a szívemen viselem ezt a témát. Elhangzott itt például az, hogy a külföldről idelátogatók sokszor látják úgy, hogy Magyarországon kevés fogyatékkal élő él, ami nagyon szíven üti az embert, hiszen megengedhetetlen az, hogy emberek úgy érezzék: ők nem teljes értékű tagjai a társadalomnak. Pedig rengeteg minden van, amit hozzá tudnak tenni, csak bizonyos dolgokban segítségre van szükségük.

Milyen személyes érintettsége van a látássérülés kapcsán?

Nekem kontaktlencsém van, ami egy könnyen korrigálható látáshiba. Szerencsés vagyok, hiszen lehetne súlyosabb is. Jómagam szemüveg, vagy kontaktlencse nélkül bizony problémákba ütközöm az utcán; nem látom, hogy hányas busz jön, sem az utcatáblákat. Többen élnek enyhe látássérüléssel, akiknek a problémáját könnyű korrigálni, de sokan vannak, akiknél ez nem ennyire egyszerű. Abba is érdemes belegondolni, hogy valamely képességünk elvesztése nem csak születéskor történhet, hanem az életünk folyamán bármikor. Előfordulhat, hogy egyszer én, vagy a családom kerülünk ilyen helyzetbe, ezért is tudom, hogy nagyon fontos erre odafigyelnünk.

Ön szerint miben tud Zugló Önkormányzata segíteni a VGYKE-nek?

Az egyesületet anyagilag is támogatjuk, a Közösség Lámpásai program szintén kiemelten fontos számunkra. A látássérültek részére Zuglóban is találunk intézményeket, melynek nyilván hozadéka az, hogy az ő igényeikre, szempontjaikra jobban odafigyeljünk. Ezen a téren még sok fejlődni valónk van, de célunk az, hogy a fogyatékkal élő gyermekeket minél integráltabb módon neveljük.

Milyen lehetőségek vannak az ellátórendszer és a korai fejlesztés területén?

A konferencia keretein belül is elhangzott az, hogy a védőnői hálózat továbbképzése során olyan eszközök kerülnek majd a szakemberek kezébe, amelyek egy jó szűrést fognak lehetővé tenni, ezáltal segítve a minél előbbi diagnosztizálást. Erre a folyamatra az önkormányzatnak is fel kell készülnie, ugyanis a mi bölcsődéinkben és óvodáinkban is várhatóan egyre több fogyatékkal élő gyermek fog megjelenni. Az imént említett intézményeinkben nagy szakmai tudású gyógypedagógusok segítik ezeket a gyermekeket, illetve részt veszünk Czeizel Barbara korai fejlesztői tevékenységében is, melynek során sok segítséget kapunk szakembereink megfelelő képzését illetőleg. Próbáljuk megadni számukra azt a tudást, ami elengedhetetlen a sérült gyermekek integrált neveléséhez.

Nagyon szépen köszönjük, hogy eljött, és reméljük gondolatébresztő volt Ön számára ez a nap.

Én köszönöm a meghívást! Értékes gondolatokra leltem itt a délelőtt során, amelyek segítenek számomra abban, hogy inspirálódjak, és természetesen maximálisan támogatom az ilyen és ehhez hasonló szakmai találkozókat, együttműködéseket.

Ivanova Daniela