Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Beszámoló a Fehér bot napi rendezvényünkről

2021. október 26.
A közönség

 

2021.10.15-én az Eötvös10 Művelődési Ház kamaratermében.
a Fehér bot Nemzetközi napját ünnepeltük a terézvárosi Lámpás Klub szervezésében.

A terézvárosi Lámpás Klub vezetőjeként köszöntöttem a vendégeket, majd átadtam a szót Fodor Ágnesnek, a VGYKE elnökének. Elmondta, hogy az ENSZ és a WHO (Egészségügyi Világszervezet) 1969-ben jelölte ki október 15-ét a Fehér bot nemzetközi napjának. Beszédében elmondta, ezen a napon a szokásosnál több figyelemmel fordul a világ a látássérültek felé. Nagyobb hangsúlyt kapnak gondjaik, nehézségeik, ami természetesen jó és hasznos. Ők mégis inkább a sikereiket ünneplik ilyenkor, és egy személyes történettel világított rá, mi mindent jelent számára a fehér bot napja, s mit maga a bot. Bár a fehér bot nem kifejezetten az ünneplés szimbóluma – mi, látássérültek inkább az örömünknek szeretnénk hangot adni.

Ezt követően Gálvölgyi Dórának, az Eötvös10 Művelődési Ház vezérigazgatójának köszöntőjét hallottuk. Elmesélte, sokáig nem hitte el, hogy a vak emberek is teljes életet élnek. Látó emberként ma azt mondja, számára a teljes élet az, ha az ember valakit szeret, és az viszont szereti, és úgy fogadja el, amilyen, és ahogy van.

Majd a színpadon a zenéé és a versé lett a főszerep.

Az ünnepi műsort Szalóczy Pál Kazinczi díjas előadóművész vezette. Előtte egy csodálatos versel örvendeztetett meg minket. egy Kányádi Sándor-verssel adta meg az est műsoros részének alaphangulatát: mélyen zengő orgánumát azonnal felismerték látássérült vendégeink is.

Fellépő művészeink: Zalatnay Cini színes, mindenki kedvére való műsort állított össze. Eddig is tudtuk, hogy az egyik legközvetlenebb és legbarátságosabb előadóművész, ezt most tovább erősítette.

Bródy János előadóművészt szerintem nem kell bemutatni. Elbűvölt mindenkit, vele énekelt a közönség.

A Vakrepülés színtársulat, Máj Krisztina, Nagy Laci és Pál Zsolt előadóművészek csodálatos hangjukkal lenyűgözték a közönséget. Felrobbantották a színpadot.

A képen Lukács Erzsébet civilszervező és a Vakrepülés Színtársulat tagjai láthatók.

Ezután a Debreceni Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak magas színvonalú előadását hallgathattuk meg. Közreműködtek: Kozák Vanessza zongora, Kozák Lizett hegedű, Fehér Anna fuvola.

Moór Bernadett „Bedhy” gitáron kísérte Berényi Györgyöt, csodálatos előadást hallgathattunk meg tőlük.

Rég láttam ennyire aktív és hálás közönséget – annyi tapsot, közös éneket, harsány nevetést, csorgó könnyeket ritkán kapnak művészek, mint amit ezen az esten a fellépők kaptak.

Köszönöm a közönségnek, hogy jelenlétükkel megtisztelték az ünnepségünket. Hatalmas köszönet a művészeknek, hogy elfogadták a meghívásomat, köszönet a fantasztikus és magas színvonalú előadásért. Köszönöm mindenkinek, akik segítették megvalósítani az idei Fehér bot napi ünnepségünket.

Köszönjük szépen Terézváros Önkormányzata és az Eötvös10 Művelődési Ház támogatását.

Köszönetet mondunk Paor Lillának, a Hatoscsatorna tulajdonosának, hogy felvételt készítettek a rendezvényünkről.

Lukács Erzsébet Böbke
A terézvárosi Lámpás Klub közösségi civilszervezője