Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Beszámoló a tapasztalatcserélő workshop-ról

2015. február 24.
Kép forrása: guardianlv.com

Kép forrása: guardianlv.com

Meséltek a Down dadaképzésről és a szülőket és családokat segítő programjaikról. Lámpás kollégáink és mentorszülőink sok új ismeretet hallottak, melyeket önkéntes munkájuk során hasznosítani tudnak majd. Beszélgettünk még a sorstársi önkéntes segítségnyújtás egyedi fontosságáról, jelentőségéről, hasznosságáról, a mentorálás főbb etikai alapelveiről, továbbá a krízisben lévő szülő lelki gondozásáról.

Hallhattunk még a különböző táboraikról, melyek téma és korosztály szerint kerülnek megszervezésre. Minden évben képeznek új Down dadákat, ezen kívül táborokat tartanak a felkutatott családoknak, akik eme alkalmak során feldolgozhatják azt, hogy Down baba született a családba.

A Down dada program a szülők és a Down dadák felkarolásán túl, a testvérek fejlődésével, mentálhigiénéjével is foglalkozik. Minden évben szerveznek testvér táborokat, ahol az egészséges, de testvérük révén érintett gyermekek dolgozhatják fel testvérükkel kapcsolatos megéléseiket szakemberek segítségével.

A workshop minden résztvevő számára tanulságos volt, új ismereteket és érzelmi töltetett adott minden kollégának, e mellett pedig új lendületbe hozott minket és motivációt nyújtott munkánk további lelkes végzéséhez. Mintát mutatott számunkra a képzések kidolgozásához a kórházakkal, rendelőintézetekkel és a szülőkkel kialakítandó kapcsolatok megfelelő működtetésére.

Ízelítőt kaphattunk abból a szakmai profizmusból, precizitásból is, mely pontosan leszabályozott, szervezett és hatékony működést tesz lehetővé, mind a Down Alapítványnál, mind a hozzá tartozó Down Dada Hálózatnál. A következő workshop időpontjáról a hírlevélben, valamint honlapunkon és Facebook oldalunkon adunk tájékoztatást.

Ha Down babát, látássérült, vagy látássérültként gyermeket nevelünk, akkor szolgálatban, misszióban vagyunk, s nem tehetjük meg, hogy „rosszul legyünk”. Fontos, hogy szülőként még inkább vigyázzunk lelki épségünkre, mert a gyermekünk és a környezetünk számára is ez a legfontosabb. A mentorszülő hálózat pedig tudja számunkra biztosítani, hogy legyen kivel megbeszéltünk aggodalmainkat, megosztanunk tapasztalatainkat, elkerülve ezáltal azt, hogy zilált a későbbiekben szülőkké váljunk.

Szerző:
Veres Katalin