Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Beszélő mosógép

2017. július 25.
A képen a 14 éves Jack látható, aki elkészítette az eszköz szoftverét

Alapjában véve nem csupán a mosógép megszólaltatásáról van szó, hanem már a szárítógépek és a mosogatógépek is hangosíthatóak a most bemutatott fejlesztésnek köszönhetően, valamint a jövőben más eszközökre is adaptálható a megoldás.

A fejlesztés szükségességének a felismerése egy Sam Duplessis nevű mérnökhöz kötődik, aki elgondolkodott azon, hogy miként lehetne az egyre fejlettebb eszközök minden funkcióját a látássérültek azon csoportjaihoz is eljuttatni, akik nem képesek az apróbb feliratokat elolvasni. Nehezményezte azt is, hogy a konyhai és fürdőszobai berendezések gombjai gyakran teljesen körbefordíthatóak, így használható látás nélkül semmit sem lehet tudni az egyes szabályozásra használt tárcsák tényleges helyzetéről.

Ezért megkérte a 14 éves Jack Duplessis nevű fiát, hogy készítsen egy olyan programot, mely a mosógépek, szárítógépek és a mosogatógépek digitális egységeit képes meghangosítani. A programozás iránt érdeklődő fiú ezt egyetlen hétvége alatt meg is valósította!

A képen a 14 éves Jack látható, aki elkészítette az eszköz szoftverét

A kép forrása: A FirstBuild facebook oldala

Az alapötlet az volt, hogy ne egy beszélő berendezést gyártsanak, mert ezzel egy valószínűleg drága gép megvásárlására kényszerítenék a látássérülteket, hanem az, hogy a már kapható berendezéseket lássák el valamilyen hangot kiadó, kiegészítő berendezéssel.

A 14 éves Jack ezért az eszközök programozásában használt gépi kódot alakította át a szoftverrel úgy, hogy a mosógéphez csatolt modul beszédhangot adjon ki. Önmagában a megírt program nem túl nagy, mindössze 1000 sorból áll. Arra épül, hogy az éppen használt gomb helyzetéről egyébként is létezik egy-egy az adott állapotra létező digitális visszajelzés, melyet a szervizeléskor szoktak használni. A program ezekhez az egyedi digitális jelekhez egy-egy hangfájlt rendel hozzá, amit a modul hangszóróján hang formájában lejátszanak.

A képen a 14 éves fejlesztő látható, amint egy számítógépen a mosógépek digitális vezérlőihez programot készít

A kép forrása: https://insiderlouisville.com/

Ezt az átalakító egységet egy dobozban helyezték el, mely egy adatkábellel csatlakozik a háztartási gépekhez. A működését úgy kell elképzelni, hogy amikor a mosógép használója valahova állítja a gép bármely gombját, akkor ez a doboz elmondja éppen hol áll az adott kapcsoló.

A képen a gépekhez készített kiegészítő egység látható, egy kisebb méretű fémdoboz

A kép forrása: https://market.firstbuild.com/

Az elkészített modult tesztelésnek is alávetették. Olyan javaslat született például a tesztelés közben, hogy a modul ne csak azt mondja be hol áll a kapcsoló, hanem azt is, hogy a kiválasztásra kerülő mosási program mennyi időt vesz igénybe.

A négyzet alakú doboz mérete nem nagy, mindössze 6 centiméter magas és 12 centiméter hosszúak az oldalai. A doboz oldalai mágnesesek, így az éppen használt berendezéshez rögzíthetőek. A kezelőfelülete egyszerű, a használónak lényegében csak a hangerőszabályzóra kell figyelnie.

A képen a gépekhez készített kiegészítő egység látható hátulról, mely egy kisebb méretű fémdoboz, adatkábellel csatlakoztatva a hagyományos géphez

A kép forrása: https://market.firstbuild.com/

Az apa és fia fejlesztőpáros elmondta, hogy nem csupán a hivatalosan is látássérülteknek elismert emberek a fejlesztés megcélzott vásárlói, hanem az idősödő népesség, akiknek romlik a látásuk, de hivatalosan nem látássérültek. Sőt, még azokra is lehetséges vevőkként tekintenek, akiknek a gépei rossz fényviszonyok között vannak elhelyezve, mert néhány esetben a legolcsóbb megoldás lehet a modul megvásárlása.

A fejlesztést véleményező látássérülteket képviselő szervezet vezetője nagyon kedvezően nyilatkozott a modulról, mert szerinte ezzel csökken az érintett látássérültek függése más emberektől. Ő maga is elmondta, hogy a mosógépét nem tudja önállóan kezelni, mivel a szabályozó tárcsák helyzetét nem tudja érzékelni, így mindig a családtagjai segítségére szorul. Annak kifejezetten örült, hogy egy ilyen egyszerű és nem drága megoldás született.

Az eszköz ára 99 dollár, melyet azzal érdemes összehasonlítani, hogy egy ma kapható beszélő mosógép jelenleg 16 ezer dollárba kerül.

A fejlesztésnek két korlátja van jelenleg. Az egyik, hogy még csak a GE gépeivel kommunikál, de csak idő kérdése a használható berendezések számának a bővülése. A másik korlát, hogy csak angolul és spanyolul képes megszólalni, így a magyar nyelven beszélő modul még elég távolinak tűnik.