Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Boldogulás anyaként gyengénlátó szemmel

2024. június 3.
Visus light index
Boldogulás anyaként: most gyengénlátó szemmel jártuk picit körbe a témát videónkban

Megjelent a Visus light, a nagybetűs élet című videósorozatunk legfrissebb része YouTube-csatornánkon. Az alábbiakban részleteiben is ismertetjük (tartalom, stáblista stb.), ám ha ön azonnal szeretne rákattintani a videóra, íme:
6. rész: boldogulás anyaként

Az előző részben rímekbe foglaltuk a témát: milyen, ha valaki gyengénlátó emberként kertészkedik. Annus néni példáján keresztül megtudhattuk, mik azok a kerti munkálatok, amiket el tud végezni, miben van segítségre szüksége. Egy-két hasznos tanáccsal is ellátta a halgatóságot. Ha esetleg lemaradt róla és kíváncsi erre a részre, akkor ide kattintva megtalálja a videót:
Visus light, a nagybetűs élet 5. rész: Kertészkedés

Hadd ajánljuk a lejátszási lista megtekintését is, ahol minden részt egy helyen megtalálhat!

Miről szól a mostani rész?

Főszereplőnk örömhírt kap: barátnője kisbabát vár. Segíteni próbál az újdonsült kismamának, elmegy vele az egyik Lámpás klubra, ahol éppen egy gyengénlátó édesanya a vendég, akitől kérdezni is lehetett. Ezekből a kérdésekből és válaszokból válogattunk a videóba párat. Pl. mit szólt a család a várandóság híréhez, miben volt szüksége segítségre, hogyan tartotta szemmel a kicsit, hogyan közlekedett vele, mennyire látta azt, hogy foltos-e a ruha, mire tudja tanítani őt, hogy megy a gyógyszeradagolás, a körömvágás, meseolvasás, hogy áll a „Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond” témához.

Mit adhat nekünk, vagy látó embertársainknak ez az epizód?

Bátoríthatja gyengénlátó sorstársainkat, ha esetleg azon gondolkodnak, hogy merjenek-e gyermeket vállalni. Az édesanyák – független attól, hogy látnak, vagy sem – újra átélhetik szép pillanataikat, s elgondolkodhatnak ők is, vajon náluk ez hogyan is történt. Látó embertársainknak is mindenképp inspiráló és motiváló lehet. Egy jó beszélgetés alapjául is szolgálhat ez a rész. Nem csak baráti, családi körben, vagy klubon, de iskolások, felnőttek körében is, vagy egy szemléletformáló foglalkozás előtt, alatt is.

Kérjük, szóljon majd hozzá ehhez a részhez is!

Bátorítjuk önt, hogy a YouTube hozzászólásoknál ossza meg velünk saját tapasztalatait a témában! Ha valaki rátalál erre a videóra a későbbiek folyamán, s érdeklődne, akkor bizonyára elolvassa majd a hozzászólásokat is, amikből ő is tanulhat. A részek rövidsége okán nincs lehetőség mindent részletesen bemutatni, a hozzászólásokból viszont esély nyílik mindannyiunk számára a történetek, tapasztalatok kiegészítésére. Ilyen módon is hozzájárulhatunk egyesületünk szemléletformáló munkájához.

Képleírás és felirat

Felhívjuk vak érdeklődőink figyelmét, hogy ehhez a részhez is, mint mindegyikhez, képleírás is készült. Aki nem látja a videót, de szeretné tudni, hogy mi látható az elhangzó szövegközben, megtudhassa. Ez a videó leírásában található.

Hallássérült nézőinknek, akik látják elolvasni a feliratot, s nekik ez segítség, kontrasztos megjelenítéssel biztosítottuk azt.

Kérjük, ossza meg környezetével a videó linkjét!

Minden rész abból a célból is készül, hogy érdekes és hasznos információkat adjunk át szórakoztató, pozitív hangvételű rövid videók formájában azoknak, akik érdeklődnek a gyengénlátó emberek élethelyzete iránt. Bátran ajánljuk tehát tagtársaink látó barátainak, ismerőseinek, tanárainak, osztálytársainak, iskolatársainak, egyetemi hallgatóknak a sorozat minden eddigi részét is.

A jelenlegi rész stáblistája
  • Ötletgazda, szöveg, Forgatókönyv, hangfelvétel, hangszerkesztés: Horváthné Dunaveczki Leona
  • Videószerkesztés, felirat, képleírás: Karcub Katalin
  • Szöveggondozás és egyéb utómunkálatok: Duplinszki Katalin
  • A feldolgozott tapasztalatok forrása: gyengénlátó sorstársak.

A legfrissebb rész újra:
Visus light, a nagybetűs élet 6. rész: Boldogulás anyaként

#aliglátó #gyengénlátás #gyengénlátó #látássérült #sorozat #vak #VGYKE #videó #videósorozat #Youtube