Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Boldogulás anyaként

2024. május 6.
A képen fehér betűkkel olvasható a sorozat címe, a jobb felső sarokban a VGYKE logója látszik.
Boldogulás anyaként, avagy furcsa megállapítások a vakon történő gyermekvállalásról

Megjelent a Zéró látás, színes hétköznapok című videósorozatunk legfrissebb része YouTube-csatornánkon. Az alábbiakban részleteiben is ismertetjük (tartalom, stáblista stb.), ám ha ön azonnal szeretne rákattintani a videóra, íme:
21. rész: Boldogulás anyaként

Az előző részben a vak diákok iskolában való boldogulásáról vetettünk fel pár kérdést. Írás, olvasás, szemléltetés, eljutás az iskolába, segítség az iskolában. Ha ezekről osztályfőnöki órán is mesélünk például, a felnőttek is mindig nagyon figyelnek. Ha még nem találkozott ezzel a résszel és kíváncsi rá, akkor az alábbi hivatkozásra kattintva megtalálja a videót:
Zéró látás, színes hétköznapok 20. rész: Tanulás iskolában

Hadd ajánljuk a lejátszási lista megtekintését is, ahol minden részt összegyűjtöttünk!

Miről szól a 21. rész?

A főszereplő egyik gyermekének születésnapja kapcsán elgondolkodik, eszébe jut sok minden, ami történt azóta, hogy a kisbabából már egy 14 éves nagylány lett az ünnepelt. Nem állta meg, hogy visszagondoljon a számára furcsa kérdésekre, kijelentésekre, melyet környezetétől kapott.

„Akarták ezt a gyereket”?
„De kár, hogy nem látod, milyen szépek a gyerekeid”!
„Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond”.
„Milyen jó, hogy vannak gyerekeid, lesz, aki segít”!

Ezekre a kijelentésekre reagálva meséli el, mi az, ami örömet ad neki a gyereknevelésben, milyen akadályokkal találkozott már eddig, a teljesség igénye nélkül.

Mit adhat nekünk, vagy látó embertársainknak ez az epizód?

Bátoríthatja vak sorstársainkat, ha esetleg azon gondolkodnak, hogy merjenek-e gyermeket vállalni. Az édesanyák – független attól, hogy látnak, vagy sem – újra átélhetik szép pillanataikat, s elgondolkodhatnak ők is, vajon náluk ez hogyan is történt. Látó embertársainknak is mindenképp inspiráló és motiváló lehet. Egy jó beszélgetés alapjául is szolgálhat ez a rész. Nem csak baráti, családi körben, vagy klubon, de iskolások, felnőttek körében is, vagy egy szemléletformáló foglalkozás előtt is.

Kérjük, szóljon hozzá ehhez a videóhoz is!

Bátorítjuk önöket, hogy a YouTube hozzászólásoknál osszák meg velünk saját tapasztalataikat a témában! Ha valaki rátalál erre a videóra a későbbiek folyamán, s érdeklődne, akkor bizonyára elolvassa majd a hozzászólásokat is, amiből ő is tanulhat. A részek rövidsége okán nincs lehetőség mindent részletesen bemutatni, a hozzászólásokból viszont lehetőség nyílik mindannyiunk számára a történetek, tapasztalatok kiegészítésére. ilyen módon is hozzájárulhatunk egyesületünk szemléletformálómunkájához.

Képleírás és felirat

Felhívjuk vak érdeklődőink figyelmét, hogy ehhez a részhez is, mint mindegyikhez, képleírás is készült. Aki nem látja a videót, de szeretné tudni, hogy mi látható az elhangzó szöveg közben, megtudhatja. Ez a videó leírásában lesz megtalálható.

Hallássérült nézőinknek, akik látják elolvasni a feliratot, s nekik ez segítség, kontrasztos megjelenítéssel biztosítottuk azt.

Kérjük, ossza meg környezetével a videó linkjét!

Minden rész abból a célból is készül, hogy érdekes és hasznos információkat adjunk át szórakoztató, pozitív hangvételű rövid videók formájában azoknak, akik érdeklődnek a gyengénlátó emberek élethelyzete iránt. Bátran ajánljuk tehát tagtársaink látó barátainak, ismerőseinek, tanárainak, osztálytársainak, iskolatársainak, egyetemi hallgatóknak a sorozat minden eddigi részét is.

A jelenlegi rész stáblistája
  • Ötletgazda, szöveg, hangfelvétel és hangszerkesztés, forgatókönyv: Horváthné Dunaveczki Leona
  • Képi- és videóanyagok készítése, felkutatása, feliratozás, videó szerkesztése, képleírás: Karcub Katalin
  • Szöveggondozás és egyéb utómunkálatok: Duplinszki Katalin

Zéró látás, színes hétköznapok 21. rész: Boldogulás anyaként

#aliglátó #gyengénlátó #hétköznapokvakon #látás #látássérült #sorozat #vak #VGYKE #videó #videósorozat #Youtube